eTrebinje
Najnovije Video Hercegovina

Aktivirana sva gradilišta He “Dabar”; Jača energetska stabilnost Srpske (VIDEO)

Izvor: RTRS

Fotografija:


Poslije zimskog povodnja, aktivirana su sva gradilišta Hidroelektrane “Dabar”. Prvih dana februara počeo je iskop temelja za branu “Pošćenje” i priprema za izgradnju dva nasipa za formiranje akumulacije “Nevesinje”, zapremine šezdeset tri miliona kubnih metara.

Riječ je o jednom od pet ugovorenih objekata, kojim se kompletira projekat HE “Dabar”.

Pregrada na rijeci Zalomki, iako je vodotok aktivan, gradi se na oko kilometar i po uzvodno od njenog ponora u Donjem Biogradu. Na njenom iskopu radi građevinska operativa “Integre”, jednog od podizvođača.

Povlačenjem podzemnih voda, tokom proljeća, trebalo bi da bude prokopan dovodni tunel za hidroelektranu. Postavljanje sekundarne tunelske obloge završeno je na deset od ukupno 12 kilometara. Istovremeneo, kineski izvođač, “Gezuba grup”, angažovan je na pripremi gradilišnih naselja i terena za izgradnju mašinske zgrade.

HE “Dabar”, kao akumulaciona elektrana, zanačajno će podići stabilnost sistema Republike Srpske i potencijal “Hidroelektrana na Trebišnjici”.

Opširnije pogledajte u prilogu:

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više