eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Uniforme čekaju 400 mladih vojnika, da li su plate primamljive?

Izvor: Nezavisne

Fotografija:


SARAJEVO – Ministarstvo odbrane (MO) BiH raspisalo je oglas za prijem 400 kandidata u profesionalnu vojnu službu u činu vojnika Oružanih snaga (OS) BiH.

Kako su precizirali iz MO BiH, rok za prijavu je 21 dan, počevši od 27. marta, a na oglas se mogu prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III i IV stepena ili trenutno pohađaju završni razred srednje škole.

Izvor “Nezavisnih novina”, blizak Ministarstvu odbrane BiH, kaže da će plata budućih vojnika zavisiti od više faktora, a jedan od njih je, recimo, koliko često idu na stražu i slično.

“Bilo je tu nekih povećanja, tako da plata iznosi otprilike oko 1.200 do 1.300 KM. Imaju pravo na topli obrok, ali i prevoz ako su za to ispunjeni uslovi”, rekao je sagovornik “Nezavisnih novina”.

Na pitanje kakvo se interesovanje može očekivati za ovaj javni oglas, naš izvor kaže da je prošli put zainteresovanost mladih za vojničke uniforme bila nešto veća nego obično, ali praksa pokazuje da se kvota predviđena za pripadnike hrvatskog naroda ne može popuniti.

“Uvijek nedostaje kandidata iz reda hrvatskog naroda. Ali u svakom slučaju, ukupno posmatrano, nije to još uvijek na nekom nivou da ima jake konkurencije. Prijavi se više kandidata nego što se traži, ali neki ne ispunjavaju pravno-formalne uslove, neki otpadnu na ljekarskim pregledima i slično”, pojasnio je sagovornik “Nezavisnih novina”.

I Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, potvrđuje da vojnici mogu minimalno zaraditi 1.200 KM, ali im plata može dostići i do 1.500 maraka, sa dodacima.

“Ja bih rekao da se u situaciji velike nezaposlenosti mladih privlačno prijaviti za vojnu službu. Oni, naravno, imaju i mogućnost napredovanja”, rekao je Kozar za “Nezavisne novine”.

Kao i prethodni sagovornik i on nam je, takođe, potvrdio da interesovanja ima, ali je problem u nacionalnoj strukturi.

“Naime, ne popuni se kvota dovoljnim brojem Hrvata, zato što ih ima manje u strukturi stanovništva, a i manji je interes kod njih”, precizirao je Kozar.

Iz Ministarstva odbrane BiH su naveli i nekoliko opštih uslova koje kandidati moraju ispuniti.

“Neki od opštih uslova koje kandidati moraju ispunjavati su da su državljani BiH, da nisu mlađi od 18 godina niti stariji od 27 godina u vrijeme prijema”, naveli su iz MO BiH.

Ukoliko kandidati budu ispunjavali opšte i posebne uslove i dostave potrebnu dokumentaciju, oni će biti obaviješteni o vremenu i mjestu testiranja i provjera, ali i početku osnovne vojničke obuke itd.

“Testiranja kandidata će se obaviti u centrima za regrutovanje u Sarajevu, Banjaluci, Čapljini i Tuzli. Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju sa najuspješnijim kandidatima i, nakon završenog intervjua, uraditi izbor i predložiti ministru odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku”, naveli su iz MO BiH.

Kandidati koji uspješno završe osnovnu vojničku obuku primaju se u vojnu službu u početnom činu vojnika na formacijska mjesta koja se popunjavaju kandidatima iz reda sva tri naroda u BiH, kao i iz reda ostalih.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više