eTrebinje
Najnovije Trebinje

Skupština grada usvojila godišnji izvještaj o realizaciji Strategije razvoja Grada Trebinja 2018-2027

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija:


Skupština grada usvojila je danas i godišnji izvještaj o realizaciji Strategije razvoja Grada Trebinja 2018-2027, koja predstavlja ključni strateško-planski dokument za ukupni društveno-ekonomski razvoj i unapređenje životne sredine na području našeg grada.

„Godišnji izvještaj odnosi se na ukupno 61 projekat, koji se u prošloj godini realizovao u okviru strateških ciljeva razvoja – stalno povećavanje i usklađivanje zaposlenosti i dodatne vrijednosti u ekonomskom razvoju, prestižan kvalitet života, uz visoku socijalnu osjetljivost i viši kvalitet obrazovanja te energetski znatno efikasniju, čistiju i zaštićeniju sredinu. Procijenjena vrijednost ovih projekata iznosila je 12 913 400 KM, a realizacija je bila na nivou 11 354 692 KM“, rekla je, u uvodnim napomenama, Nataša Tučić, načelnik gradskog Od‌jeljenja za prostorno uređenje.

Podržan je i Lokalni ekološki akcioni plan Grada Trebinja 2018-2027 (izvještajni period 2022-2023), te više odluka vezanih za izmjenu dijela regulacionih planova „Zasad polje“ i „Južni gradski izlaz“.

Na kraju sjednice, prihvaćeni su prijedlozi Komisije za izbor i imenovanje – za razrješenje vršioca dužnosti načelnika Od‌jeljenja za kapitalne investicije Danila Ilića, na lični zahtjev, a na njegovo mjesto imenovan je Siniša Vučurević, diplomirani inženjer građevine.

Podržani su i prijedlozi o imenovanju članova Odbora za žalbe Grada Trebinja Dalibora Rajkovića, Branke Grahovac i Oldrinke Pravice.

Odbornici jednoglasno podržali informaciju o vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj tolerenciji

Trebinjski odbornici jednoglasno su, u nastavku skupštinskog zasjedanja, podržali informaciju o vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj toleranciji na prostoru našeg grada u prošloj godini.

„Grad Trebinje, sve javne ustanove i institucije, građani Trebinja čine izvanredne napore da vjersku, nacionalnu i i etničku toleranciju održe na visokom nivou. Grad Trebinje sistemski djeluje na osiguranju sigurnosti, razumijevanja i povjerenja među građanima kao uslov razvoja i stvaranja povoljnog životnog ambijenta, a sa svim vjerskim zajednicama u gradu imamo dobru saradnju“, istakla je, u uvodnim napomenama, vršilac načelnika gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić.

Odbornik SNSD Milutin Mastilović, predsjednik Komisije za vjerska pitanja, naveo je da na sjednici komisije istaknuta međusobna dobra saradnja Crkvene opštine Trebinje, katoličke i islamske zajednice, kao i sa Gradom Trebinjem.

„Najvažnije je da nije bilo primjera netolerancije u prošloj godini. Saradnja među vjerskim zajednicama, kao i sa gradskom upravom je na visokom nivou. U gradskoj upravi postoji i radno mjesto za rješavanje vjerskih pitanja, što je, svakako, iskorak u odnosu na druge sredine“, naveo je Mastilović.

I Duško Ninković, odbornik Liste za pravdu i red, član Komisije za vjerska pitanja, pohvalno je govorio o saradnji vjerskih zajednica u našem gradu.

„Treba češće da se sastajemo i razgovaramo. Naš grad može da bude primjer svima u regionu na planu vjerske, nacionalne i etničke tolerancije“, rekao je Ninković.

On je predložio da se poveća grant u gradskoj kasi, namijenjen za podršku vjerskim zajednicama. „Smatram da je 30 000 KM premalo i za jednu a ne za tri vjerske zajednice“, smatra Ninković.

Milan Filipović, član Komisije za vjerska pitanja, istakao je da je pozitivno što se u Trebinju njeguje tolerantan odnos prema svim vjerskim zajednicama.

„Važno je poslati poruku poštovanja. Što je veće poštovanje, to je manje odstojanje među svima nama, kao što je rekao don Ante Luburić, trebinjski župnik na sastanku naše komisije“, rekao je Filipović.

Trebinjski imam, Sadik  Fazlagić istakao je da je nivo vjerske, nacionalne i etničke tolerancije u Gradu Trebinju na visokom nivou. „Izražavam lično zadovoljstvo za sve napore koje Grad Trebinje čini na tom planu, što je preduslov sigurnosti, povjerenja i razumijevanaja među svim građanima. Zahvalan sam svim građanima što možemo govoriti o povoljnom životnom okruženju, a posebna zahvalnost pripada vjerskim zajednicama, za njihovu saradnju i djelovanje. Izražavam zahvalnost moje vjerske zajednice, Medžlisa islamske vjerske zajednice za saradnju sa čelnim ljudima ovog grada, jer je, zahvaljujući svemu ovome, Trebinje postalo centar okupljanja cijele BiH, regiona i svijeta. Želimo da se tako nastavi i u narednom periodu,što je primarni zadatak svih nas“, poručio je efendija Fazlagić.

On je predložio da se, u narednom periodu, poveća grant za vjerske zajednice, u cilju njihovog boljeg funkcionisanja.

Trebinjski odbornici ranije su, većinom glasova, usvojili informaciju o osnovnim pokazateljima finansijskog poslovanja privrede grada u 2023. godini.

„Ukupan finansijski rezultat privrede grada je pozitivan, ukupni prihodi poslovnih subjekata u 2023. godini veći su za 8 odsto u odnosu na 2022. godinu, broj zaposlenih se povećao za jedan odsto, uz istovremeno povećanje dobiti za više od tri puta u odnosu na 2022. godinu. Glavne oblasti privređivanja – djelatnost električne energije, prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo i građevinarstvo obezbijedili su 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 69 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica. Broj registrovanih preduzetnika sa 31. 12. 2023. godine bio je 541, najveći broj preduzetnika obavlja zanatske usluge, slijede trgovine, ugostiteljske radnje i autoprevoznici“, rekao je, u uvodnim napomenama, načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević.

Broj nezaposlenih lica koja aktivno traže zaposlenje, dodaje, smanjio se za 11 odsto u odnosu na 2022. godinu, a prosječna neto plata za Grad Trebinje, u istom periodu, povećala se za 7 odsto.

Na području našeg grada, ukupan broj zaposlenih na kraju 2023. godine, prema podacima Poreske uprave RS, područni centar Trebinje,  iznosio je 8 851 lice, što je više za 87 lica u odnosu na 2022. godinu. Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Trebinje, na kraju 2023. godine, bilo je 1820 lica koja aktivno traže posao.

„Izvoz sa područja grada u prošloj godini se smanjio za 9 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je stopa uvoza smanjena za 60 odsto. Ukupan obim robne razmjene Grada Trebinja sa inostranstvom u 2023. godini iznosio je 351 000 000 KM, pri čemu je vrijednost izvoza 274 000 000 KM“, precizirao je Vučurević.

Opozicioni odbornici, u raspravi, istakli su da se, prema njihovom mišljenju, privreda ne razvija u skladu sa potencijalima, da je većina zaposlenih u oblasti trgovine i da je veliki odliv mladih iz našeg grada u potrazi za zaposlenjem.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više