eTrebinje
Najnovije Trebinje

14 izlagača na sajmu hercegovačkih proizvoda u Trebinju

Izvor: TrebinjeLive.info

Fotografija: TrebinjeLive.info


Asocijacija za ekonomski razvoj „REDAH“ Mostar i Udruženje građana „Centar za razvoj Hercegovine, u saradnji sa Gradom Trebinje, organizovalo je jednodnevni sajam u na kome su zadruge, udruženja i firme izložili i prodavali svoje poljoprivredne proizvode.

Na sajmu je bilo 14 izlagača.

Menadžer klastera Stara Hercegovina Danijela Salatić koji djeluje regionalno i zastupa Trebinje, Berkoviće, Ljubinje, Kalinovik, Bileću, Nevesinje, Istočni Mostar i Gacko, rekla je da iako je ova organizacija osnovana prije godinu dana može se pohvaliti sa uspjesima.

“Sve ono što je proizvedeno u Hercegovini je proizvedeni na tradicionalni način i mi gledamo da kroz naš klaster i dalje njegujemo, vrednujemo i dopunjujemo nekim novim stvarima. Ovaj projekat se pokazao i u razvoju novih kultura koje nismo imali u našem području ka što je paprika iz Berkovića koju ćemo ove godine i brendirati“, rekla je Salata.

Zamjenik gradonačelnika Slađana Skočajić je rekla da Grad Trebinje podržava ovakve manifestacije.

“U strategiji razvoja Trebinja je poljoprivreda i to nije samo formalna podrška. U Hercegovini su mali posjedi i to je problem jer su subvencije u Republici Srpskoj takve da najviše korist imaju proizvođači koji imaju velike poljoprivredne površine. Fokusiramo se i da izmijenimo zakone koji se tiču subvencija za poljoprivredne proizvođače da se posebno regulišu na području Hrcrgovine gdje su mali posjedi“, rekla je Skočajićka.

Vlasnik Gazdinstva “Šarenac” Miroslav Šarenac ima voćnjak višanja-maraske u Pridvorcima. Prema njegovim riječima maraska se gajila u Trebinju jer ova vrsta višnje traži primorsku klimu.

“Proizvodim sirup, vino, liker, sok od višnje. Maraske je pogodna za likere jer u sebi sadrži aromu. Proizvode plasiram u Hercegocačku kuću, kafiće, restorane, prodavnice“, rekao je Šarenac.

Aleksandar Stojanović u selu Vučja ima farmu prepelica sa oko 600 komada, a dnevno na tržište izbaci oko 400 jaja i sve se proda.

“Osim jaja od prepelica, imam pčele i svoj med, veliki vinograd, šljivik i ribizle. Proizvodim razne džemove i likere. Zadovoljan sam sa ovim što radim i može se izvući dobra prosječna plata, ali treba dosta da se radi“, rekao je Šarenac.

Direktor tvrtke “Herzegovina med“ Zoran Jakšić naglasio je da je njegova firma izložila proizvode da bi upoznali posjetioce šta njihovi kooperanti rade i koja je količina meda sa kojim raspolažu.

“Cijeli sajam je preplavljen domaćim proizvodima, a to je ono što Hercegovina ima da ponudi. Naš med je samo ‘djelić’ ukupne ponude, a med je autohtoni proizvod koji dolazi sa hercegovačkog krša i koji je jedan od najkvalitetnijih u svijetu“, rekao je Jakšić.


Povezane vijesti

Borci iz Trebinja uputili otvoreno pismo gradonačelniku

eTrebinje

Trebinjska organizacija spasila od izumiranja desetak autohtonih namirnica

eTrebinje

Magija filmskog platna trajno opčinila mladog Hercegovca

eTrebinje

U RS 582 novozaražene osobe, pet u Trebinju

eTrebinje

Durić: Epidemiološka situacija veoma nepovoljna

eTrebinje

Trebinje dobija još jednu modernu saobraćajnicu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više