eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Bosna i Hercegovina Vijesti

CIK nema vremena – Problemi sa finansijama dovode izbore u pitanje

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio Prijedlog budžeta, ali u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojio Predstavnički dom, iz Centrale izborne komisije upozoravaju da tekstove treba uskladiti što prije, jer je održavanje izbora dovedeno u pitanje.

Sedmi je mjesec u godini, a BiH još nema usvojen budžet. Delegati su usvojili Prijedlog budžeta sa šest amandmana, a amandman Jasmina Emrića kojim se predviđa 450.000 KM iz budžeta za migrantsku krizu je odbijen.

S obzirom na to da je tekst budžeta usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, biće potrebno formirati komisiju za usaglašavanje.

CIK u problemima

– Ukoliko usaglašavanje budžeta ne bude završeno za tri dana mislim da trebamo od Savjeta ministara da tražimo da se posebnom odlukom osiguraju sredstva – kaže članica CIK BiH Vanja Bjelica-Prutina, dodavši da prvi put u istoriji ova institucija nije kadrovski pojačana u oči održavanja izbora.

Ona je poručila da se treba odrediti koji je to datum nakon kojeg CIK nije u mogućnosti nastaviti rad na provođenju lokalnih izbora.

Koliko se tekst razlikuje od onog ranije i da li nekome odgovara odugovlačenje usvajanja Budžeta pitali smo delegata SNSD u Domu narod PS BiH i članicu Komisije za finansiranje ovog doma, Dušanku Majkić.

– Nakon amandmana koji su prihvaćeni, Prijedlog budžeta za 2020. godinu sada izgleda onako kako je izgledao kada ga je Ministarstvo finansija u Savjetu ministra uputio prema Predsjedništvu BiH. Intervencija koju je izvršio poslanik opozicije na stavci koja se mogla izmiriti iz budžetske rezerve, a ne mijenjati na račun budžeta, je bila nepotrebna – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Ona za ovo stanje krivi opoziciju i dodaje da je bilo nepotrebno zbog jednog simboličnog iznosa od 450.000 KM praviti ove probleme.

– Budžet se nikada ne donosi po hitnom postupku, ali pošto smo u drugoj polovini godine, pošto nas čekaju izbori, prihvaćeno je da se ide po hitnom postupku. Ako ide po hitnom postupku kog đavola je bilo kome trebalo da pravi amandman i to na stvarima koji se uređuju u tren oka na jednoj sjednici Predstavničkog doma? Taj koji je uredio amandman, znači opozicija, oni su napravili cirkus – kaže Majkićeva.

Kupovina vremena?

Na pitanje da prokomentariše optužbe da se ovim samo kupuje vrijeme i da HDZ ima sve konce u rukama, Majkić odgovoara:

– Zar mislite da SNSD to nešto odgovara? Pa mi se jedini i sprememo za izbore. Što se tiče HDZ oni treba da govore u svoje ime. Međutim, da je HDZ predložio taj amandam, jer se znalo da će to sve iskomplikovati, onda bih rekla da je to HDZ bilo u interesu, ali nije bilo tako – zaključila je Majkićeva.

Borenović: Popunjavenje fotelja

Za razliku od nje, lider PDP i poslanik u Parlamentu BiH, Branislav Borenović smatra da se vladajuća koalicija SNSD-SDA-HDZ bavi politikantskim igrama, te “odugovlačeći usvajanje budžeta kupuju sebi vrijeme da bi popunjavali fotelje i onemogućili odvijanje demokratskih procesa”.

– Dok Evropska unija usvaja budžet za narednih sedam godina, a koji je usmjeren na razvojne projekte, reforme i ekonomski oporavak, mi živimo u zemlji u kojoj se na izmaku mjeseca jula odugovlači sa konačnim usvajanjem budžeta za ovu godinu – poručio je Borenović za agencije.


Povezane vijesti

Korona, migracije, Rusi, Kinezi užarili drugu debatu Trampa i Bajdena

eTrebinje

Sud poništio odluku CIK-a, Ujedinjena Srpska može na izbore

eTrebinje

Đacima nalozi za online nastavu da premoste izborne dane

eTrebinje

Saopšteno ko i kako krši izborna pravila pred lokalne izbore

eTrebinje

U petak počinje predizborna kampanja: Bitka za glasače pod maskama

eTrebinje

Zbog izbora u školama u RS đaci će učiti na daljinu pet dana

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više