eTrebinje
Najnovije Trebinje

Dragana Lugonja na Međunarodni dan učitelja: Ovaj poziv nije posao već način života

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Svjetski dan učitelja se obilježava danas, 5.  oktobra. Proglasile su ga Ujedinjene nacije sa ciljem da se istakne uloga učitelja u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja i nastavnika.

Dragana Lugonja je učiteljica u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ četiri godine. Ona kaže da ovaj poziv nije posao, već način života.

„Ponosna sam što se bavim ovim poslom, jer predstavlja veliko zadovoljstvo, ali ga ne možemo zvati poslom, jer se naše obaveze ne završavaju kada i jedna smjena. Kada radite sa djecom, posao se nosi i kući. Trudimo se da budemo dobri primjeri djeci i privatno. Da budemo za njih tu uvijek i da mogu da računaju na nas“, kaže Dragana i podsjeća da ne treba dovoditi u pitanje odgovornost učitelja, ako se zna da se oni nazivaju i trećim roditeljem.

„Nije bitno samo prenositi znanje iz nastavnog plana i programa već i naših životnih lekcija koje su i najbitnije. Trudimo se da ih učimo kako da reaguju na razne situacije na koje će uživotu nailaziti“, istakla je Lugonja.

Ona navodi da su se i učitelji i učenici našli ove godine u posebnoj situaciji, časovi su skraćeni na 20 minuta, nose se maske i posebno pazi na zdravlje.

„Bolje i što su kraćeni nego da se ne viđamo. Živa riječ je bitna. Sigurno je da je malo komplikovano i drugačije od onoga na šta smo navikli, ali zajedničkim snagama sa roditeljima se trudimo da prevaziđemo i nadam se da ćemo imati još jednu uspješnu godinu“, navela je Lugonja.

Peti oktobar posvećen je suštinskoj ulozi učitelja u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja djeci, mladim ljudima i odraslima.

Cilj ovog dana je pružanje podrške prosvetnim radnicima, kao i da učitelji pružaju adekvatno znanje i obrazovanje budućim generacijama.

U mnogim zemljama postoji ozbiljan nedostatak prosvetnih radnika.

Govori se o dva miliona novih radnih mjesta i još 18 miliona učitelja će biti potrebno da bi se postiglo adekvatno osnovno obrazovanje.


Povezane vijesti

ŠKOLE SPREMNE ZA UČENIKE: Od sutra nastava u đačkim klupama, ali ne za sve

eTrebinje

Osnovci sedam dana nakon izbora ispred TV-a

eTrebinje

Škola i korona

eTrebinje

Školski stadion u Policama od sutra u upotrebi

eTrebinje

Časovi i dalje traju 20 minuta, u školama prate situaciju

eTrebinje

Od sutra počinje nastava u školama u RS

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više