eTrebinje
Najnovije Trebinje

Isidora Dostić: Za naš grad i naše ljude

Izvor:

Fotografija:


– Kampanja je počela. Glavne teme su privreda i ekonomija. Priča se uglavnom o velikim i značajnim projektima važnim za grad. I dobro je što je tako. Ipak, koliko mi kao pojedinci možemo doprinijeti izgradnji puteva, mostova, stadiona, bazena, otvaranju fabrika? Ja bih voljela, ali, kao i ostali naši sugrađani, ne mogu da utičem na te stvari. Ali, ima puno stvari na koje mogu i hoću da utičem – počinje s osmjehom razgovor za Hercegovina pres Isidora Dostić, kandidat za odbornika u Skupštini grada Trebinja ispred Socijalističke partije Srpske.

Dvadeset osam joj je godina. Odlično doba za početke, lične i poslovne uspjehe. Vrijeme kada je čovjek dovoljno mlad da uči, „guta“ informacije, energičan i željan posla, oslobođen sujete, neistrošen i pun ideja.

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smjeru za međunarodne odnose. Vratila se u svoj grad i započela svoju priču. To što posao u struci nije dobila na tacni, nije je obeshrabrilo. Optimistična i nasmijana zaposlila se kao recepcioner u hotelu, a onda je iskrsnuo posao u medijima. Zadržala se jedno vrijeme na lokalnom radiju. Danas je zaposlena u prodavnici keramike. Ipak, želi mnogo više. Da učestvuje u stvaranju. Da dâ inicijativu, predstavi svoju ideju.

I zato je kaže odlučila da se priključi SPS-u u Trebinju. Tu je našla ljude spremne za razgovor, energične, sa stavom, one koji će je dodatno motivisati.

– SPS me privukao zato što imaju mnogo fleksibilniji pristup politici, svi smo ravnopravni, svi imamo pravo na svoje mišljenje i riječ jednako, mi smo grupa neistomišljenika koja pokušava pronać rješenje za neke zajednički izdefinisane probleme – kaže Isidora.

Objašnjava da su u programu najviše pažnje posvetili oblastima kulture, ekologije i sporta.
– Kulturu ne smijemo doživljavati kao usko područke vezano za književnost, muzeje, pozorišta i druge oblike institucionalnog djelovanja namjenjene samo uskim, elitističkim krugovima društva nego kao dio naše svakodnevnice. Kulturom se moramo boriti protiv predrasuda bilo koje vrste, kulturom ćemo još više otvoriti vrata našeg grada i našeg srca za druge ljude – navodi ona.

Problem je kaže što smo zatvoreni u uske lokalne okvire, često zbog suženih vidika i slabog usavršavanja imamo to što imamo – tek odškrinut prozor u svijet. Po njoj, kultura je mobilnost u projektima, u stvaranju u predstavljanju, a kulturni aduti Trebinja su brojni, ali nedovoljno afirmisani zbog favorizacije nekoliko ljudi, događaja ili mjesta.

Dodaje da je kultura najbolja slika stepena razvoja jednog društva i da samo razvojem kulture može doći do podizanja političke svijesti i stavljanja politike na mjesto koje joj pripda.
– Kultura će nam pomoći da političke partije posmatramo kao suparnike, ali ne i kao neprijatelje – uz pomoć kulture ćemo se preobraziti iz politički povodljivih subjekata u aktivne i odgovorne učesnike političkog života – dodaje ona.

Objašnjava da danas zahvaljući sjajnim demagogijama ostvarujemo naizgled sve moguće slobode, od slobode govora, slobode štampe, religijske, slobode stranačkog i svakog drugog opredjeljenja, ali da istinske i prave slobode nema.

– Živimo u ropstvu kapitalizma, pod zastavom egoizma i vrlo često ne vidimo ljude do sebe, ne doživljavamo zajednicu. Ne osjetimo nečije suze, ne radujemo se tuđim uspjesima, ne saosjećamo sa mukom i bolom. Izgubili smo dosta ljudskosti kojoj se moramo vratiti razvijajući empatiju i ljubav prema ljudima, pružajući im svaki vid podrške, oplemenjujući društvo neformalno i instiucionalno – kaže Isidora.

Uz idale kojih joj očigledno ne nedostaje pokazuje da čvrsto stoji na zemlji. A na to je svakog minuta opominje osmjeh trogodišnje kćeri. I pružena ručica koja traži sigurnost i oslonac.

– Baš kao i svi mi. I zato moramo raditi zajedno i jedni drugima biti podrška. Zato sam za društvo bez podijela, društvo različitih koji sarađuju, dopunjavaju se i nadograđuju. U takvoj priči vidim sebe. To je naša priča. A ovo je naš grad – dodaje ponosno.


Povezane vijesti

Nove čistke kadrova Selakovih socijalista: Na red došao i Maksim Skoko

eTrebinje

Nastavljena čistka: Vlada smijenila Lovrićevu i Šipovca

eTrebinje

Nove smjene Selakovih kadrova, evo ko je danas ostao bez fotelje

eTrebinje

Nastavljena “sječa” kadrova SPS-a: Smijenjena Dorićeva

eTrebinje

Misli i poruke, sa klupe u parku…

eTrebinje

SPS podnio žalbe CIK-u, zahtijeva se ponovno brojanje glasova u Trebinju!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više