eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Višković: Mjesečni dodatak za sve nezaposlene demobilisane borce

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija

radovan-viskovic
Radovan Viskovic

Radovan Višković, premijer Srpske, rekao je da je sa rukovodstvom Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) postignut dogovor da se do kraja godine obezbijedi mjesečni borački dodatak za sve nezaposlene demobilisane borce bez obzira na godine života, a kojih je na Zavodu za zapošljavanje oko 7.900.

Višković je, nakon što su se on i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, sastali sa predsjednikom BORS-a Milomirom Savčićem i predsjednikom Predsjedništva BORS-a Goranom Rogićem, rekao da će spiskove ovih lica u narednom periodu dobiti od BORS-a, ali i Zavoda za zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, postoji i druga varijanta, o kojoj se može razgovarati od početka iduće godine, a odnosi se na zapošljavanje ovih ljudi, gdje bi se ponudio stoodstotni povrat poreza i doprinosa za poslodavce koji zaposle demobilisanog borca od prve do pete kategorije, a tu bi bila uključena i djeca poginulih boraca.

“Druga mjera bila bi kroz samozapošljavanje demobilisanih boraca od prve do pete kategorije, isto tako i djece, gdje bi iznos koji je po izmijenjenom Akcionom planu Zavoda za zapošljavanje, koji je sada 7.000 KM, mi povećali na 10.000 KM po pojedincu”, istakao je Višković.

Kako je dodao, treća mjera, koja je jednako važna, odnosi se na izradu socijalne karte ove kategorije boračke populacije.

“Mi smo svjesni činjenice da jedan broj boraca zbog bolesti, zbog godina života i tako dalje, nije atraktivan na tržištu rada i želimo da vidimo koji je to broj ljudi, za koje bismo rješavali da imaju naknadu ukoliko već nisu sposobni da preko samozapošljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca riješe svoj status. Očekujemo, imamo dovoljno vremena, da do kraja godine ta pitanja budu riješena”, rekao je Višković.

Savčić je naglasio da je sastanak sa rukovodstvom Srpske rezultirao dobrim odlukama za dio članstva BORS-a i boraca, a posebno onih nezaposlenih i demobilisanih.

“Izlazimo sa sastanka sa optimizmom i dobrom viješću za nezaposlene demobilisane borce. Mi ćemo u skladu sa mogućnostima Srpske raditi i dalje na poboljšanju statusa boračke populacije”, poručio je Savčić.  Istakao je da je na sastanku razgovarano o više pitanja koja opterećuju život pripadnika boračke populacije, a u prvom redu o problemima nezaposlenih demobilisanih boraca.  Prema njegovim riječima, svjesni su da se ne mogu odmah riješiti svi postojeći problemi, ali je, kako je istakao, razgovarano i o pitanjima koja će biti na dnevnom redu organa izvršne vlasti krajem tekuće godine.


Povezane vijesti

Višković sa Petrijem o novom programu podrške MMF-a

eTrebinje

Višković poručio: Restriktivnije mjera nisu u planu

eTrebinje

Višković: Zatvaranje bi značilo ekonomski slom RS, to nikom ne treba

eTrebinje

Višković – Ako situacija izmakne kontroli, moguće uvođenje policijskog časa

eTrebinje

Višković – Aerodrom Trebinje ima perspektivu, značajan projekat za Srpsku

eTrebinje

Višković: Postoji rezervni plan ako dođe do širenja virusa

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više