eTrebinje
Najnovije Trebinje

Za ubistvo Trebinjca u noćnom klubu – Milišiću ukinuta presuda od 16 godina, slijedi novo suđenje

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Nezavisne


Vrhovni sud RS ukinuo je presudu Trebinjcu Spasu Milišiću (32) po kojoj je bio osuđen na 16 godina robije zbog ubistva sugrađanina Nemanje Šupljeglava (31) i predmet vratio na ponovno suđenje.

Milišića je Okružni sud Trebinje osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 16 godina zbog krivičnog djela ubistva, u sticaju sa krivičnim djelima – teška tjelesna povreda i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Iz obrazloženja ukidajućeg rješenja proizilazi da je prvostepeni sud povrijedio princip zabrane “reformatio in peius” (zabrane preinačenja  na teže)  kada je u pitanju krivično djelo teške tjelesne povrede nanesene oštećenom Peru Miloševiću.

“Naime, činjenični opis tog djela iz prvobitne optužnice Okružnog javnog tužioca u Trebinju nije sadržavao  radnju koju je optuženi preduzeo pri izvršenju djela,  kao ni  subjektivni element tog djela. Na ponovljenom pretresu javni tužilac je izmijenio optužnicu i dodao nedostajuće elemente  koje je okružni sud prihvatio  i optuženog oglasio krivim i za djelo teške tjelesne povrede. Međutim,  po stanovištu  vrhovnog suda, presuda je na taj način nezakonito  izmijenjena  na štetu optuženog s obzirom na činjenicu da je republički tužilac odustao od žalbe izjavljene protiv prvobitne presude okružnog suda  kojom je optuženom izrečena  jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 20 godine zbog sticaja tri krivična djela”, navode u sudu.

Kada je u pitanju krivično djelo ubistva sud ukazuje na potrebu dopunskog psihijatrijskog vještačenja po vještacima na okolnost duševnog zdravlja optuženog.

“Ovo iz razloga što je okružni sud prihvatio navedeno vještačenje, mada se vještaci nisu izjasnili na naknadnu izjavu optuženog kojom tvrdi  da mu je oštećeni kritične prilike uputio uvredljive riječi”, dodaju u sudu.

Podsjećamo, Milišić je 11. februara 2018. godine, kako se navodi u optužnici, ubio Šupljeglava, zaklavši ga ispred kafe-bara “Merlot” u Trebinju i to tako što je prethodno otišao po nož u svoju kuću u naselju Bihovi, udaljenu nekolika kilometra od Trebinja, vratio se u bar i na vratima zagrlio Šupljeglava pa iskoristio ovaj tobožnji prijateljski gest i zaklao ga. Nakon toga, navodi se u optužnici, nož mu je pokušao oteti radnik “Merlot bara” Milošević, ali mu je ovaj istim sječivom nanio tešku povredu dlana lijeve šake, presjekavši mu mišićne tetive do kosti.

Nakon što je pobjegao s lica mjesta, pronađen je na mjesnom groblju sa dvije puške, lovačkom “zastavom”, za koju privatna lica imaju pravo na dozvolu, i puškom M48, na koju fizička lica nikako ne mogu dobiti dozvolu, te izvjesnom količinom municije. Početkom ove godine, Milišiću je 20 godina jedinstvene kazne preinačeno na 16 godina robije, i to za ubistvo 15 godina, za nanošenje teške tjelesne povrede godinu dana i za nedozvoljeno držanje oružja šest mjeseci.


Povezane vijesti

U trebinjskim apotekama povećana potražnja za vitaminima

eTrebinje

U Srpskoj 134 novooboljelih, dvoje iz Bileće, preminuo pacijent iz Gacka

eTrebinje

Trebinje među 10 najboljih gradova svijeta za život penzionera

eTrebinje

Od virusa korona preminulo 26 osoba, pet iz Trebinja

eTrebinje

Tinjani za Minju skupili 885 KM

eTrebinje

Humanitarni bazar za Minju: Otvoren do 16 časova na Trgu slobode

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više