eTrebinje
Region Vijesti

CRNOGORSKA PLJAČKA VIJEKA: U Narodnom muzeju nedostaje 2.914 predmeta (POGLEDAJTE SPISAK)

Izvor: viejsti.me

Fotografija: Prijestolnica Cetinje


Državna komisija za nadzor nad svim postupcima revizije u Narodnom muzeju u konačnom izvještaju konstatovalaje da ovoj ustanovi nedostaje 2.914 muzejskih predmeta.

Najviše predmeta, 1.333, fali u Njegoševom muzeju, zatim Muzeju kralja Nikole (967 predmeta), Istorijskom muzeju, Stalna postavka (324 predmeta), Etnografskom muzeju (194), a Umjetničkom muzeju fali 96 predmeta.

Ističe se i da dokumentaciona služba NMCG se nije pokazala kao pouzdan izvor informacija o stanju muzejske dokumentacije zbog nedostatka stručnog kadra.

“NMCG nije u potpunosti primijenio propise iz oblastu muzejske djelalatnosti nakon 2010. godine, te je isto imalo za posljedicu otežan postupak revizije ukupnog muzejskog materijala, muzejske, dokumentacione, biblotečke i arhivske građe koja se čuva u ovoj ustanovi. Naročiti problem je uočen u oblasti zaštite pokretnih kulturni dobara koja se nalaze u NMCG. Može se zapaziti da nije postojao kontinuitet u saradnji sa službom zaštite, nekad Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, odnosno sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara”, navodi se u reviziji.

U odnosu na prostorne kapacitete, uslove i mikroklimatske uslove za čuvanje muzejskog materijala, kako se dodaje, Državna komisija je konstatovala da u prostorima kojima raspolaže NMCG nijesu obezbijeđeni optimalni uslovi za smještaj i čuvanje muzejskog materijala i muzejske dokumentacije.

“Ovakva konstatacija proistekla je iz činjenice da NMCG ne raspolaže dovoljnim prostorom za smještaj i ekspoziciju muzejskog materijala. Takođe, mikroklimatski uslovi depoa su nezadovoljavajući, jer zbog lošeg ventiliranja prostora dolazi do kondenzacije. U odnosu na sprovođenje preventivnih mjera zaštite Državna komisija je osim loših klimatskih uslova konstatovala potpuni izostanak preventivne konzervatorske zaštite, što se dovodi u vezu sa nesprovođenjem postupka revizije, a ima direktan uticaj na stepen očuvanosti muzejskih predmeta”.

Takođe je konstatovano da da objekti NMCG nijesu kvalitetno obezbijeđeni.

“Takođe, kontrola pristupa osoblja i korisnika muzejskog materijala i dokumentacije nije obezbijeđena na adekvatan način, odnosno ovaj važan segment muzejske djelatnosti nije u dovoljnoj mjeri organizovan u skladu sa Pravilnikom o zaštiti muzejskog materijala i muzejske dokumetancije. Državna komisija je konstatovala da dosadašnja muzejska dokumentacija nije sadržala podatke o kulturno-istorijskoj, ali ni materijalnoj vrijednosti muzejskih predmeta, te je kroz nadzor nad sprovođenjem revizije u NMCG, urađena kulturno-istorijska vrijednost, odnosno sistematizovani su muzejski predmeti na one sa statusom kulturno dobro i one koji imaju kulturno-istorijske vrijednosti, ali do sada nijesu valorizovani.

Radi obaveze osiguranja muzejskih predmeta i objekata NMCG, neophodno je u narednom periodu sprovesti odredbu člana 5 stav 1 tačka 7 Zakona o muzejskoj djelatnosti, koja propisuje da je muzejska kategorija stepen kulturno istorijske vrijednosti muzejskog predmeta koja je utvrđena na osnovu njegove stručno-analitičke obrade, a u postupku izrade muzejske dokumentacije utvrditi i materijalnu vrijednost muzejskih predmeta. Imajući u vidu da je u postupku revizije zapažen značajan broj nedostajućih predmeta,

Ministarstvo kulture je aktom br. 04-015/20-526 od 31.01.2020. godine zatražio od NMCG da na osnovu prikupljene dokumentacije, pokrene odgovarajući postupak kod Uprave policije, što je NMCG i učinio dostavljanjem zahtjeva sa dokumentaijom o nedostajućim muzejskim predmetima (akt NMCG Upravi policije br. 01-388 od 24.02.2020. godine i Državnom tužilaštvu br. 01-389 od 24.02.2020. godine, sa spisakom muzejskih predmeta za koje je u postupku revizije utvrđeno da nedostaju u NMCG)”, navodi se u opštoj ocjeni stanja.

 


Povezane vijesti

Georgiev: Izjednačili me s teroristima

eTrebinje

Crna Gora uvela policijski čas od 19 časova

eTrebinje

Vladi Georgievu zabranjen ulazak u Crnu Goru do 2030. godine

eTrebinje

Zatvara se Crna Gora: Uvodi se policijski čas

eTrebinje

KRIVOKAPIĆ O FORMIRANJU VLADE “Ubijeđen sam da će biti izabrana drugog decembra”

eTrebinje

Mandić: U Crnoj Gori bjesni pravi rat

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više