eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Đaci na sedam dana napuštaju svoje učionice, ponovo online nastava

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Srpska Info


Škole u Srpskoj biće zatvorene na sedam dana, saopšteno je danas nakon 60. sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Štab je preventivno donio zaključak o obustavi nastave od 26. oktobra do 1. novembra, rekla je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Trivićeva ističe da situacija nije jednostavna i da moramo razmisliti kako djelovati dalje.

– Štab je zato preventivno donio zaključak o obustavi nastave od 26. 10 do 1. 11. U tom periodu analiziraćemo zajedno sa štabom kompletnu situaciju i raditi dalji plan i raspored rada osnovih i srednjih škola. Nemamo širenje virusa unutar škola, ali je ovo preventivna mjera da analizom odredimo način kako ćemo raditi organizaciju nastave u narednom periodu – dodala je ona.

Nakon što se epidemiološka situacija u Srpskoj pogoršala u posljednjih desetak dana, Štab je odlučio da privremeno zaustavi odvijanje nastave u učionicama, ali će nastava biti odražavana onlajn, poručila je ministarka prosvjete Natalija Trivić.

Štab je obavezao osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da organizuju nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić ocijenio je da je epidemiološka situacija u periodu sedam dana u RS značajno pogoršana.

– Imali smo 173 zaražena na 100.000 stanovnika, u sredini smo cijele Evrope, uz nas je Hrvatska. Najgore indikatore imaju Belgija i Češka – rekao je Šeranić.

Stopa smrtnosti je 1,66 na 100.000 stanovnika.

– Podaci vezano za smrtnost uvijek kasne i očekuje se da će i ova stopa biti pogoršana. Današnja sitaucija je takva da vidimo da je 50 odsto zaraženih od broja testiranih. Značajno je da je 414 ljudi u bolnici na današnji dan – istakao je on.

Bolnica u Gradiški ide u preraspodjelu kapaciteta, a ići će se sa istim i u UKC RS, najavio je Šeranić.

Domovi zdravlja su takođe prilično opterećeni.

– Najviše zaraženih je od 30 do 49 godina života, oni strašno prednjače – ističe on.

Ministar Šeranić je ponovio da je mjera koja se odnosi na zatvaranje škola preventivna.

– Nalazimo se u teškoj situaciji, mnogo je osoba iz škola koje su u izolaciji, ova odluka nije donesena samo danas. Za sedam dana ćemo razmotriti kako će ovo uticati na broj zaraženih. Vidjećemo koje sljedeće zaključke ćemo donositi – istakao je Šeranić.

Šeranić dodaje da će se procjena raditi po lokalnim zajednicama i da će se vjerovatno nastava organizovati u skladu sa situacijom u tim zajednicama.

– Razmatrali smo i situaciju na fakultetima i u studentiskim centrima. Stav je da nastavimo sa radom, kao i do sada, mada i to ćemo opet razmatrati za sedam dana – rekao je Šeranić.

Natalija Trivić dodaje da sve ovo ne znači da neće biti nastave u osnovnih i srednjim školama, već da se ona prebacuje na onlajn.

Škole su zadužene da organizuju onlajn nastavni proces.


Povezane vijesti

U Hrvatskoj od danas na snazi nove mjere

eTrebinje

KAKO PREGURATI KORONA ZIMU Žestoka borba za opstanak, OPTIMIZAM kao lijek

eTrebinje

Traži se nova mjera u Srbiji zbog virusa korone

eTrebinje

KONAČNO LJEPŠE KORONA VJESTI U jednom danu u Srpskoj više oporavljenih nego zaraženih

eTrebinje

Proširena lista simptoma: Ovo su rani znakovi upozorenja na zarazu koronavirusom

eTrebinje

Mjere u Srpskoj produžene do 30. novembra

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više