eTrebinje
Region Vijesti

Evropa pretvara Balkan u rezervat za migrante

Izvor:

Fotografija:


Vlasti u Bosni i Hercegovini pod hitno moraju da se pozabave rješavanjem migrantske krize, koja mora da bude prioritet, a bez postizanja unutrašnjeg koncenzusa o ovim pitanjima, ali i bez uspostavljanja regionalne saradnje s ključnim institucijama EU, BiH neće biti u mogućnosti da kvalitetno i efikasno odgovori na izazove i posljedice te krize.

Ovo se navodi u saopštenju za javnost Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH, povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. juna, a u kojem se ističe i to da se u BiH trenutno nalazi između 6.000 i 7.000 migranata.

“U privremenim prihvatnim centrima smješteno je oko 4.000 migranata, čime su kapaciteti popunjeni u cjelini. Ovo znači da BiH nije u mogućnosti da prima nove migrante, uprkos sve snažnijem pristiku na naše granice”, rekao je Lazar Prodanović, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava paralmenta BiH, upozoravajući da Evropa zatvaranjem svojih granica Balkan pretvara u neku vrstu rezervata za migrante, iako kao region nemamo uslova za to.

Inače, u Bosnu i Hercegovinu nakon popuštanja mjera zbog virusa korona stiže sve više migranata iz azijskih zemalja, a kako je rekao Darko Ćulum, predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije Republike Srpske, svaki dan se evidentira njih između 150 i 200, dok zvaničnici Unsko-sanskog kantona takođe naglašavaju da je broj značajno porastao posljednjih sedmica te da ih dnevno između 200 i 300 stiže na ove prostore.

Za razliku od BiH, zemlje iz regiona preduzimaju mjere kako bi se riješili migranata sa svoje teritorije. Srbija je, recimo, poslala vojsku u Šid, Slovenija je u proceduri izmjene regulative s ciljem da u roku od 24 sata rješava zahtjeve za azil, odnosno nakon što ih odbije vraća ih u susjednu zemlju, dok će ih Hrvatska vrlo vjerovatno po uzoru na Sloveniju vraćati u BiH, gdje migrante, barem zasad, niko ne dira.

Policija Unsko-sanskog kantona i u petak je u ranim jutarnjim satima blokirala prihvati migrantski centar “Bira” u Bihaću, gdje je otkrila migrante bez dokumenata i važećih isprava za boravak u ovom centru. U akciji je učestvovalo oko 50 pripadnika MUP-a USK, među kojima i pripadnici specijalne policijske jedinice. Akcija je pokrenuta nakon saznanja da unutar “Bire” borave nelegalni korisnici, a po naredbi Opštinskog suda Bihać izvršen je pretres, u kojem je kod jednog migranta pronađen i kanabis.

“Otkriveno je 15 migranata unutar ‘Bire’, bez kartica, a 11 migranata je čekalo na ulazu u kamp. Istraga će potvrditi ko su, odakle su i na koji način su ušli u ‘Biru'”, saopšteno je iz Operativnog centra UP USK.

Svi migranti koji su nelegalno boravili u ovom centru autobusima su prevezeni u novi migrantski centar “Lipa”, dvadesetak kilometara od Bihaća, gdje su predati Službi za poslove sa strancima.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, nedavno je izjavio kako su vlasti u USK odlučne da zatvore prihvatni centar “Bira”, u kojem se trenutno nalazi oko 500 migranata, bez obzira na protivljenje međunarodnih organizacija.

“Za nas je važno da centri za migrante ne budu u gradskom području i zabrana je da se u ‘Biri’ prihvataju novi korisnici. U narednom periodu treba povećati kapacitete ‘Lipe’ kako bismo tamo nastavili izmještanje migranata. Takve su prilike na terenu i bolje je da oni budu tamo, gdje ima više prostora i mogućnosti da ih držimo pod sigurnosnom i zdravstvenom kontrolom”, zaključio je Kljajić.

Nezavisne


Povezane vijesti

Epidemiološka situacija u Evropi alarmantna

eTrebinje

Korona opet spušta rampe: Stanje na granicama u Evropi – koje države su otvorene, a koje ne

eTrebinje

Stigla prognoza za zimu

eTrebinje

Hrvatska policija brutalno napada, muči i seksualno zlostavlja migrante

eTrebinje

Svjetski rekord u broju novozaraženih ponovo je oboren, a glavni krivac za to je Evropa

eTrebinje

Velike poplave u Evropi – Ima stradalih

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više