eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Bosna i Hercegovina Vijesti

Građani u BiH ogrjev kupuju u posljednji čas i na rate, metar drva košta 89 KM

Izvor: Klix.ba

Fotografija: Ilustracija


Dok se u zemljama regije govori o svakodnevnom poskupljenju ogrjeva, saznajemo da se cijene drva, uglja i peleta u Bosni i Hercegovini ne razlikuju mnogo od prošlogodišnjih. Ipak, čini se da većina građana nije bila u mogućnosti osigurati ogrjev ranije, zbog čega trenutno vlada velika potražnja.

Cijene ogrjeva bile su nešto niže u ljetnim danima, ali usljed pandemije koronavirusa mnogim građanima nabavka potrepština za zimu nije bila prioritet u to vrijeme. Ali dolaskom hladnijih dana zavladala je veća potražnja za potrebnim energentima.

Edin Omeragić iz preduzeća “Drvosječa” govori  kako gotovo svi nabavljaju ogrjev “u posljednji čas”.

“Trenutno imamo posla jer se svi pripremaju za zimu. Ako neće sad, ne znam kada će”, dodaje Omeragić.

On nam nadalje otkriva kako cijena kubnog metra drva iznosi 89 KM, s prevozom u sarajevskom području. Tona lignit uglja košta 148,50 KM s prevozom, mrkog uglja 176 KM te tona peleta u paketima po 15 kilograma 290 KM.

Omeragić podsjeća da se ogrjev kupuje i na rate, što najčešće čine penzioneri. Međutim, u tom slučaju cijene su nešto više.

Cijena od 89 KM po kubnom metru drva i dalje je visoka za brojne građane, zbog čega se nerijetko odlučuju za kupovinu kod ilegalnih prodavača. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 50 i 70 KM. Na internet oglašivačima može se pronaći i ugalj po cijenama od 100 do 140 KM.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku već nekoliko godina prikazuju pad ukupne proizvodnje šumskih sortimenata. Tako je i u prvih osam mjeseci ove godine proizvodnja manja za 4,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U isto vrijeme smanjena je i prodaja šumskih sortimenata, i to četinara za 4,1 posto i lišćara za 2,2 posto.

Međutim, pad proizvodnje drvnih sortimenata ne utječe mnogo na nabavku i prodaju ogrjevnog drveta s obzirom na to da dosta građana s drva i uglja prelazi na pelet tako da rasterećuju potrebe za ogrjevnim drvetom i ugljem.


Povezane vijesti

Strah od zime: Ogrev u BiH nikad skuplji

eTrebinje

Lukašenko cijepao drva i nudio pomoć Evropi: “Teška su vremena” (VIDEO)

eTrebinje

Cijena metra drva sa 97 KM skočila na 165 KM!?

eTrebinje

Kako spavanje u čarapama tokom hladnog perioda utiče na organizam?

eTrebinje

Zemlje EU čekaju užasne zime zbog cijena gasa

eTrebinje

Preskupa zima: Metar drva i do 120 KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više