eTrebinje
Region Vijesti

Matija Bećković: Najtvrđa stijena bio je i ostao Amfilohije Radović

Izvor: RTRS

Fotografija: Sputnik / Aleksandar Milačić


Srpski pjesnik Matija Bećković istakao je da je već vidio ikonu mitropolita Amfilohija i da su dva svijeta Petra Petrovića dvije žive stijene na kojima je sagrađena crnogorska mitropolija, a da je treća, najtvrđa stijena bio i ostao mitropolit Amfilohije Radović.

– Nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakoga koga je sahranjivao proteklih 30 godina, i tome se svako od nas nadao. Ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni umijeti onako kako bi on umio – rekao je Bećković.

U obraćanju nakon opijela blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju ispred Sabornog hrama u Podgorici, Bećković je istakao da se vladika rodio u Morači na Božić i da je na krštenju dobio ime Risto.

Kada je hirotinisan na Cetinju, dodao je Bećković, on mu je rekao da ako želi biti svet, nema boljeg mjesta za takvu priliku od Cetinja.

– Amfilohije je bio pjesnik i srpski narod je pjesnik i najpjesmotvorniji narod. Crna Gora je djelo poezije i teologija je stihologija i dokaz da ateističke poezije nema. Kako je napisao Ivo Andrić, pjesniku i njegovom djelu ni vrijeme ni ljudi ne mogu ništa. Velike ljude i njihova djela, smrt samo uvećava – rekao je Bećković.

On je rekao da je Gospod pozvao vladiku Amfilohija u pravi čas, baš kad je trebalo, jer da je ranije ne bi valjalo.

– Smrt nikome nije pala lakše nego Amfilohiju i zato je na odru tako blažen i spokojan. Danas počinje drugi vječni život Amfilohija Radovića, danas se nebesa raduju i uzvikuju: “Dobro došao, Amfilohije Radoviću”, istakao je Bećković.


Povezane vijesti

Izvedena monodrama „BOG“, prema tekstu Matije Bećkovića

eTrebinje

Kad Atanasije podigne glas: Pjesma Matije Bećkovića o episkopu Atanasiju Jevtiću

eTrebinje

Bećković: Ispade da ću moći i živ u Crnu Goru

eTrebinje

Krivokapić: Današnji dan litija svih litija, slavićemo tri jerarha tri dana uzastopno!

eTrebinje

Matija Bećković: “Onom bistrom dečaku iz Morače: Kupi čivija po najskupljoj ceni, da Hrista na krstu bar malo odmeni”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više