eTrebinje
Svijet Vijesti

“Oksfordska vakcina biće za cijeli svijet”

Izvor: Tanjug

Fotografija: Ilustracija


Vakcina protiv virusa korona koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom biće za cijeli svijet, jer će koštati svega između tri i četiri dolara, prenio je britanski Telegraf.

“Oksfordska vakcina je vakcina za cijeli svijet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspješno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan cijeloj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima”, piše u tekstu Telegrafa.

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta, dodaje se u tekstu.

“Sa cijenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo djelić cijene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cjenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo”, navodi Telegraf.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili “vakcinu za svijet”.

“Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspjeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje”, rekao je Polard.


Povezane vijesti

Najnovije istraživanje: Ukoliko ste preležali koronu, kao da ste se vakcinisali

eTrebinje

U Srpsku stižu vakcine protiv HPV virusa: Preporučena imunizacija za 44.000 djece

eTrebinje

Rus otkrio: “U SAD stvorena hibridna verzija korone, virus ubio 80 odsto zaraženih”

eTrebinje

Nakon dvije i po godine: Iz SZO poručuju da se nazire kraj pandemije korona virusa

eTrebinje

Za hitnu upotrebu: Odobrena vakcina protiv kovida za inhalaciju

eTrebinje

Otkriven novi test za mjerenje kovid antitjela, saznate sve kod kuće

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više