eTrebinje
Republika Srpska

Dodik: Neće biti rata, nisam ni američki ni ruski igrač

Izvor:

Fotografija:

dodik-milorad
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da u BiH neće biti rata, bez obzira na to kakve će političke odluke biti donošene i da će se zalagati za to da bude zadržana mirna atmosfera.
Dodik je istakao da nije ni američki ni ruski igrač, već igrač srpskog naroda kojem jedino odgovara i čije interese zastupa. 

“Pokušavam da sa svima konstruktivno radim, i sa /predsjednikom Rusije Vladimirom/ Putinom i sa svakim drugim. Mi smo suviše mali da bi mogli da budemo svrstani na nečiju stranu. Jasno je da treba da imamo komunikaciju sa drugima”, rekao je Dodik za TV N1. 

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije što, za razliku od mnogih drugih, sluša ono što mu kaže. 

“Putin nikada nije govorio ni o kakvoj secesiji, uvijek je rekao da poštuje Dejtonski sporazum i međunarodni ugovor”, rekao je Dodik. 

On je podsjetio da je, zahvaljujući vetu Rusije, spriječeno da na inicijativu Velike Britanije Savjet bezbjednosti UN proglasi Srbe “genocidnim narodom”. 

“Hvala Putinu. On je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida”, rekao je Dodik i ocijenio da predstavnici SAD pokušavaju da kreiraju u BiH rješenja koja nisu u interesu srpskog naroda. 

Dodik je rekao da se na američkoj crnoj listi nalazi zbog toga što je podržavao kandidaturu Donalda Trampa za predsjednika SAD. “Amerikancima ne odgovara ono što mislim”, kaže Dodik. 

Ističući da zna kolika je moć SAD, Dodik je poručio da to ne znači da bi on zbog prijetnji sa strane mogao promijeniti svoj bazični stav. 

“Radije se neću baviti politikom, nego biti podanik bilo koje politike, pa i Putinove”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Dodik smatra da nema šanse da BiH postane građanska jer je nemoguće tako nešto nametnuti. 

“Šta rade visoki predstavnici, nego pokušavaju da nametnu neki bosanskohercegovački identitet”, upitao je Dodik, konstatujući da se Hrvati tako osjećaju onoliko koliko im treba, a Srbi uopšte nemaju taj identitet. 

Predsjedavajući Predsjedništva istakao je da niko iz Republike Srpske muslimanima nije osporio da se nazovu Bošnjacima. “A nama se stalno osporava da smo Srbi. Ja sam Srbin, ne može se to promijeniti. Nisam Bosanac i niko me ne može natjerati da prihvatim taj identitet”, rekao je Dodik. 

Navodeći da je njegova domovina Republika Srpska, a otadžbina Srbija, Dodik je ponovio da nema ništa prirodnije nego da srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji bude zajedno. 

Dodik kaže da prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića posmatra kao predstavnike naroda koji su u jednom nevremenu za sve narode u BiH stali na čelo odbrane vlastitog. 

Prema njegovim riječima, napravljena je konstrukcija da se srpski narod stavi na istorijsku stranu krivaca. 

“Suprotstavljam se tome i neću da budem pokriće, jer to nije tako”, istakao je Dodik. 

On kaže da je ranije imao povjerenja u međunarodnu zajednicu, ali da je promijenio stav kada se uvjerio da su to obični spekulanti, a znatan broj njih hohštapleri koji su u BiH pokušali da nametnu neke istine. 

Dodik je istakao da svaki Srbin koji je bilo šta loše i protivzakonito učinio u toku rata treba za to da odgovara, ali da političko Sarajevo nije spremno da kaže isto to. 

“Kada bi to rekli, onda bi Naser Orić morao biti u zatvoru”, rekao je Dodik. 

On je poručio da neće sa druga dva člana Predsjedništva obići sva stratišta naroda u BiH, jer ne želi da bude “karikatura i da se slika”. 

“To ne znači ništa. Ja sam bio u Srebrenici, a /član Predsjedništva BiH Šefik/ DŽeferović nikada nije bio u Jasenovcu”, naveo je Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da su se narodi u BiH razišli i da je zemlja podijeljena. 

Dodik je ponovio da kada je on negdje prisutan, tu treba da bude i zastava Republike Srpske, jer je njegov primarni identitet Republika Srpska. “I zašto bi to bio problem?”, upitao je Dodik. 

SRNA


Povezane vijesti

Dodik i 7 sveštenika otvorili pumpu na Manjači: Bik na ražnju, pod šatorom muzika i osvježenje, a na kraju se i zapjevalo (VIDEO)

eTrebinje

Dodik: Biću kandidat na sljedećim izborima

eTrebinje

Dodik: Svi građani Srpske da dobiju državljanstvo Srbije

eTrebinje

NATO se oglasio o navodnoj otmici Milorada Dodika

eTrebinje

“Svi voze automobile, a jadikuju” Dodik savjetovao građanima da malo ugase motore

eTrebinje

Dodik u Briselu: Prestanite da nam pomažete

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više