eTrebinje
Republika Srpska

Stvorene mogućnosti da poslodavci povećaju plate radnicima od 1. jula

Izvor:

Fotografija:


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da su stvorene zakonske mogućnosti da poslodavci povećaju plate radnicima od 1. jula.

On je istakao da se u razgovoru sa značajnim dijelom poslodavaca vidjelo da čekaju stupanje na snagu Zakona o podsticajima 1. jula, čime su stvorene mogućnosti da povećaju plate svojim radnicima.

– Na to povećanje plata poslodavci će dobiti značajan povrat sredstava koji bi trebali ići prema republičkom budžetu, što je za njih značajna pomoć. U suštini sada su poslodavci ti koji prema svojim mogućnostima mogu da kreiraju svoje zbirne stope poreza i doprinosa – rekao je Višković za ATV.

On je objasnio da ako poslodavac poveća 100 odsto platu svom radniku, njegova zbirna stopa poreza i doprinosa neće biti više 60 nego 30 procenata.

Predsjednik Vlade Srpske ponovio je i da Srpska trpi znatnu štetu jer nisu formirani Savjet ministara, kao i vlast na nivou Federacije BiH, navodeći dva primjera na kojima se to najviše vidi.

– Pomenuću samo `Elektroprenos` BiH, gdje sada leži 180 miliona KM, od čega 45 odsto pripada Srpskoj, ostalo FBiH. Zamislite šta bi značilo da sada u Srpskoj imate 70 i nešto miliona KM investicija, koliko bi to značilo za našu javnu potrošnju, za uposlenje naših kompanija koje rade te poslove za Elektroprenos, i na kraju za naš bruto domaći proizvod – rekao je Višković.

On je naveo da Srpska ima značajnu štetu i kod raspodjele koeficijenata poreza na dodatnu vrijednost – skoro 50 miliona KM za prošlu godinu i prvih četiri-pet mjeseci ove godine.

– U narednih nekoliko dana podnijećemo tužbu /protiv UIO BiH/. Ovde nije samo u pitanju 80 ili 50 miliona KM. Kada to stavite u investicije, u obrt, i kad se novac oplodi, to nije tih 130 miliona KM, već znatno više – naveo je Višković.

Višković je rekao i da je razgovarao sa predsjednikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić o prebacivanju sjedišta predstavništava srbijanskih firmi iz FBiH u Srpsku.

Prema njegovim riječima, pojedini proizvodi tih firmi se u procentu od 80 odsto plasira na tržištu Srpske, a jedan manji procenat na tržište FBiH, ali kompletan PDV za sve prodate proizvode ide u FBiH, gdje je sjedište te firme.

Višković je najavio i da će tokom vikenda u Štutgartu razgovarati sa privrednicima, što je jedno od njegovih opredjeljenja koje je iznio u ekspozeu.

– Moja je želja da se vodi što više takvih razgovora na kojima se prezentuju mogućnosti Srpske radi privlačenja što više investicija i otvaranja radnih mjesta kako naši ljudi ne bi odlazili. I u Štutgartu će biti riječi o tome – rekao je Višković.

Kao primjer on je naveo firmu “PAS” koja ima namjeru da u Bijeljini u narednoj godini preseli veći dio pogona, što bi značilo nekoliko hiljada novih radnih mjesta.

On je podsjetio da je njemački vlasnik postavio dva uslova, od kojih je jedan ispunjen, a drugi je na putu ispunjenja.

Osvrćući se na zasjedanje Narodne skupštine Srpske, Višković je naveo da kao premijer neće da upotrijebi izraz da se sjednica prevorila u rijaliti, kako su govorili neki od poslanika, jer Narodna skupština mora imati dignitet koji se urušava ponašanjem pojedinih poslanika.

– Ovih dana čuli smo sve samo ne ono što je na dnevnom redu i opozicija je više priliku koristila da najavljuje i poziva ljude da dođu na večerašnji protest – rekao je on.

Višković je rekao da se opozicija ima pravo da se bori na svoj način, mada on smatra da bi to trebalo da rade predlaganjem nekih mjera, ali su se oni opredijelili na proteste.

– Dozvolu za taj protest su dobili i od tih protesta ne očekujem ništa. Mislim da će oni pokazati njihovu snagu i to je to – zaključio je Višković.

RTRS


Povezane vijesti

Da li BiH zbog pandemije i vlasti koja ne želi smanjiti plate u javnom sektoru postaje prezadužena?

eTrebinje

“NAJBOLJE GODINE SARADNJE” Srpska i Srbija grade tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine

eTrebinje

Višković: Neće biti smanjenja plata u javnom sektoru

eTrebinje

Ovo su plate direktora javnih ustanova u Hercegovini

eTrebinje

Poslanici ne žele manje plate

eTrebinje

Posljedice korona epidemije – uduplan broj zaposlenih na minimalcu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više