eTrebinje
Republika Srpska

Učenici od septembra na praksi kod poslodavaca

Izvor:

Fotografija:


Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovala je sjednici Tripartitnog savjetodavnog vijeća na kojoj je usvojen projekat “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju”, sa planom aktivnosti za realizaciju, nosiocima aktivnosti i rokovima za realizaciju.

U okviru ovog projekta, ministaka Trivić potpisala je danas Sporazum o saradnji sa direktorom Zanatsko-preduzetničke komore Јovicom Bratićem, saošteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

– Cilj navedenog projekta je usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, na način da se obezbijedi upis učenika u deficitarna zanimanja u školskoj 2020-2021. godini, kao i unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja, s ciljem sticanja potrebnih kompetencija, kroz reviziju postojećih i izradu novih nastavnih planova i programa i unapređenje praktične nastave kod poslodavaca, što je strateški cilj razvoja obrazovanja Republike Srpske“, rekla je Trivić

Trivićeva je navela da se više od 20 kompanija prijavilo da prihvate učenike na stručnu praksu od septembra.

– Privrednici razumiju potrebu i žele da se uključe u ovaj program jer žele da imaju kvalifikovanu radnu snagu koja će učestvovati u razvoju njihovog posla – istakla je ona.

Napomenula je da dosadašnji rezultati upisa u srednje škole pokazuju povećanje na smjerovima koji su određeni kao deficitarni u metalnoj, drvnoj i tekstilnoj industriji.

Trivićeva je istakla da su Sporazumi o saradnji prethodno potpisani i sa Privrednom komorom Republike Srpske i Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske s ciljem unapređenja praktične nastave, kao i utvrđenosti minimalnih zahtjeva u smislu kadrova, opreme, prostora i drugih uslova, koje su poslodavci u obavezi da ispunjavaju kao i bezbjednosti učenika.

Navedenim Sporazumom je, između ostalog, definisano da će zainteresovani poslodavci učeniku koji je na praksi u zanatsko-preduzetničkoj radnji isplaćivati naknadu/stipendiju po satu provedenom na praksi koja ne može biti niža od 40 odsto od cijene sata u navedenom zanimanju.

Na sjednici Tripartitnog savjetodavnog vijeća razmatran i usaglašen Prijedlog Pravilnika o načinu o načinu obrazovanja učenika kod poslodavca kojim se, po prvi put, uređuju način obrazovanja učenika kod poslodavca, međusobna prava i obaveze učenika, roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika učenika, škole i poslodavca, kao i druga pitanja od značaja za obrazovanje učenika kod poslodavca.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Јovica Bratić pozdravio je današnje potpisivanje sporazuma i istakao da je zajednička želja Ministarstva i preuzetnika da se zanatstvo rehabilituje i kod učenika probudi želja za zanatima.

– Zahvaljujući ovom projektu, učenici će imati mogućnost da budu nagrađeni što će ih podsticati da upisuju zanatska zanimanja i zaustaviti odliv kadrova – rekao je Bratić.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Branka Kokot istakla je da su zanatska zanimanja nešto što daje mogućnost učenicima da se uključe u proces rada i naglasila da su privredna društva u kojima će učenici obavljati praksu na veoma visokom nivou tehnološkog razvoja.

Podsjetila je da je Privredna komora Republike Srpske u cijeli proces ušla sa namjerom i ciljem da da signal učenicima da se opredjeljuju za srednja stručna obrazovanja, jer su odlična podloga za sticanje kvalifikacija i vještina potrebnih tržištu rada uz mogućnost nastavka školovanja.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da će Unija u saradnji sa Ministarstvom, Privrednom komorom, Zanatsko-preduzetničkom komorom i Republičkim pedagoškim zavodom u narednih 16 mjeseci zajedničkim aktivnostima krenuti u provođenje projekta koji će donijeti reviziju zanimanja, izradu novih programa i usvajanje znanja potrebnih privredi.

RTRS


Povezane vijesti

Đacima nalozi za online nastavu da premoste izborne dane

eTrebinje

Biseri trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić”: Petice podloga za novi početak

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više