eTrebinje
Najnovije Bosna i Hercegovina Vijesti

“ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE” POČINJU U NEDJELJU U MOSTARU

Izvor: TopPortal

Fotografija: Ilustracija


Šantićeve večeri poezije, 101. po redu,  koje organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta“- Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo “Gusle“ počinju u nedjelju 11. oktobra u Mostaru, a manifestaciju će otvoriti predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, rečeno je na konferenciji za novinare Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta“ Mostar.

Prema riječima v.d. predsjednika SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar Sanje Bjelica Šagovnović organizatori su se odlučili da i pored pandemije virusa korona održe manifestaciju, jer je kroz svoje stogodišnje trajanje održavana  i u težim vremenima i okolnostima.

Manifestacija će se održati uz provođenje svih propisanih epidemioloških mjera, a neki od događaja gdje očekuju veći broj prisutnih biće održani na otvorenom.

“Šantićeve večeri poezije su izrasle u prepoznatljivu kulturnu manifestaciju i izašle iz okvira pjesničkih večeri, pa tako i ove godine u sedam dana imamo različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanja, izložbe“, navela je Bjelica Šagovnović.

Ona je naglasila da “Prosvjeta“ i “Gusle“ njeguju i čuvaju svoju kulturu i jezik, ali i iznad svega nastoje djelovati na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je upravo Šantić kao čovjek njegovao – slobodi, ljubavi i suživotu, čovjekoljublju i kosmopolitizmu.

“Kroz svoj rad nastojimo sarađivati sa kulturnim institucijama i društvima iz cijelog grada, sa drugim gradovima u BiH i regionu,  biti mjesto susreta i saradnje. Tako su i ovogodišnje Večeri mjesto saradnje i prijateljstva, što se ogleda kroz program manifestacije“, istakla je.

Ona je dodala da će manifestacija biti svečano otvorena u nedjelju 11. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 18 časova. “Na otvaranju ćemo imati izložbu pod nazivom “Nemanjići-rađanje kraljevine“ i muzičko – poetski program ‘Nemanjići i Šantić’. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za istoimenu seriju koju je snimao RTS povodom 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. I sam Šantić pisao je  o Nemanjićima, posebno o Svetom Savi, te ćemo na otvaranju čuti te pjesme koje su široj javnosti možda manje poznate“, navela je Bjelica – Šagovnović.

Istog dana biće održana i promocija knjige “100 Sizifovih pravopisnih pravila” i izložba o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis Bojana Jokanovića, te  početak Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture.

U ponedjeljak  12. oktobra biće održana dodjela Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” i predavanje “Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti” Borjana Mitrovića te nastup etno-grupe Sveti Dimitrije.

Jedva veče Štantićevih večeri “Nevesinje – Šantićeva druga kuća” tradicionalno se održava i u Nevesinu te će u utorak, 13. oktobra u 19.00 časova u Galeriji Nevesinje biti održano  muzičko– poetsko veče i predavanje “Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti” Borjana Mitrovića u organizaciji SPKD Prosvjeta Nevesinje i JU Narodna biblioteka Nevesinje.

Program se nastavlja u srijedu 14. oktobra kada će u 19 časova u  Vladičanskom dvoru biti  predstavljana knjiga “Hercegovački vijenac” Gedeona Stajića, a učestvuju pjesnici: Đorđe Dabarčić, Sreten Vidaković, Novica Telebak, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk, Zdravka Babić i moderator Radovan Vučković.

U petak 16.oktobra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru će se održati  izložba “Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu”, predstavljanje monografije “Stripovijetke” te knjige “Petar Kočić – život i rad”, u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. O monografiji i knjizi govore Ljilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Zadnja veče je u nedelju 18. oktobra u 19 časova u Vladičanskom dvoru kada će biti održana  izložba dokumentarne građe ”Mostarski književni krug”, autora Zlatka Serdarevića.

Serdarević je naglasio da su tri večeri posvećene Aleksi Šantiću. “Izložba o ‘Mostarskom kulturnom krugu’ kojem pripadaju Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Svetozar Ćorović, Osman Đikić spaja nas sa vremenom kada je Mostar imao najblistavije tragove kulturne prošlosti.  I današnja slava Mostara se bazira na njihovoj djelatnosti. Taj književni krug je stvorio jake veze i povezao Mostar sa Beogradom, Novim Sadom, Zagrebom, Dubrovnikom. Oni su učinili veliku misiju, a na izložbi će biti postavljena dokumentarna građa koja svjedoči o tome“, naveo je Serdarević koji je član Upravnog odbora “Prosvjete“.

Pokrovitelji manifestacije su Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.


Povezane vijesti

PROUSTAŠKA KOALICIJA U MOSTARU: Crnokošuljaši iz HSP-a i Hrasta bi da uklone čuveno Partizansko groblje

eTrebinje

Velika policijska akcija u Mostaru: Hapšenja zbog otmice, iznude i droge

eTrebinje

Sutra počinje izborna kampanja u Mostaru

eTrebinje

Mostarci na izbore izlaze 20. decembra

eTrebinje

I danas bole rane: Na današnji dan prije 27 godina srušen je Stari most

eTrebinje

Željka Cvijanović u Mostaru

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više