eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

U planu gasifikacija Jahorine, vrijednost projekta nepoznata

Izvor: CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Fotografija: CAPITAL


Olimpijski centar (OC) „Jahorina“ odlučio je da se bavi gasifikacijom planine, a kako bi to mogao da sprovodi izvršio je dopunu djelatnosti za koje je registrovan, saznaje portal CAPITAL.

U sudski registar Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu kod OC „Jahorina“ Pale upisani su podaci o dopuni djelatnosti društva, a koji se odnose na distribuciju i snabdjevanje gasom.

To su za CAPITAL potvrdili i u OC „Jahorina“ istakavši da su dopunu djelatnosti društva izvršili jer je to jedan od koraka za realizaciju projekta gasifikacije.

„Postoji plan za gasifikaciju, ideja je da se projektom gasifikacije pokrije cijela Jahorina kako bi planina dobila jeftiniji energent i na taj način umanjila troškove“, istakli su u OC „Jahorina“.

Iako su naveli da postoji plan, na pitanje kolika bi dužina gasovoda bila i koliko bi taj projekat mogao da košta u Olimpijskom centru su odgovorili da još nemaju potpune detalje o tome.

„Plan je da se projekat finansira iz sopstvenih sredstava Olimpijskog centra „Jahorina“, ali je ideja i da se aplicira za sredstva iz EU fondova. Projekat je trenutno u početnoj fazi i u skorije vrijeme, kada se steknu svi neophodni uslovi, planiramo nastaviti aktivnosti na realizaciji ovog projekta“, poruka je iz OC.

Dodali su da je projekat gasifikacije od ogromnog značaja za Olimpijski centar i da im je cilj da Jahorina u potpunosti bude ekološka planina, a dodatni benefit je i cijena tog energenta.

„Kada bude usvojen Zakon o Olimpisjkom centru „Jahorina“, koji podrazumijeva potpuno upravljanje planinom, gasifikacija je jedan od segmenata pomoću kojih ćemo u potpunosti zaštititi planinu od štetnih uticaja“, naglasili su u Olimpijskom centru.

Zakon o Olimpijskom centru već duže se najavljuje, ali do sada nije bilo ni radne verzije tog dokumenta.

U planovima OC „Jahorina“ do sada nije spominjana mogućnost gasifikacije.

Portal CAPITAL objavio je da OC „Jahorina“ planira da se, uz garancije Vlade Republike Srpske, zaduži 99 miliona KM na period od 15 godina kako bi gradili dvije gondole, jedan četvorosjed sa stazama i sistemom za vještačko osnježavanje i halu, te zatravnili staze.

Malo prije nego se odlučivalo o zaduženju, istaknuto je da OC „Jahorina“ trpi ogromne gubitke zbog korona virusa, da su sve aktivnosti zaustavljene, sezona završena mnogo ranije od planiranog, otkazane zakazane manifestacija i da su gubici zbog toga preko šest miliona maraka.


Povezane vijesti

U podrumu devastiranog hotela “Jahorina” se pojavile “freske iz XII vijeka” (Foto)

eTrebinje

Promocija ljetne sezone na Jahorini u Trebinju

eTrebinje

Dodik pustio u rad gondolu “Javor – Partizan”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više