eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

U Srpskoj na koronu pozitivna 204 djeteta

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


U Srpskoj su, trenutno, na korona virus pozitivna 204 djeteta, što je, u odnosu na ukupan broj aktivnih slučajeva, nešto više od sedam odsto, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

aključno sa jučerašnjim danom, u starosnoj grupi do pet godina bilo je 38 aktivnih slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2, od šest do 14 godina 79, a u uzrastu od 15 do 19 godina 87 slučajeva.

Analiza IJZ RS pokazuje da je, do sada, u ovim uzrasnim grupama u RS zaraženo 638 dece, a oporavilo se 434 njih. Od toga, korona virus je potvrđen kod ukupno 200 djece osnovnoškolskog i 275 srednjoškolskog uzrasta.

U IJZ RS naglašavaju da se u Srpskoj bilježe sporadični slučajevi učenika ili prosvjetnih radnika kod kojih je otkrivena infekcija uzrokovana virusom SARS-CoV-2.

– Kod svih do sada otkrivenih slučajevima u školama, radilo se o porodičnim kontaktima, odnosno, prenos infekcije je nastao unutar porodice. Do sada nije evidentiran prenos infekcije u školama među učenicima ili prosvjetnim radnicima – naglašava za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS Jelena Đaković Dević.

Dodaje da su, povodom otkrivenih slučajeva u školama, HES nadležnih domova zdravlja sprovele uobičajene epidemiološke mjere koje podrazumijevaju identifikaciju kontakata pozitivnih osoba, njihovu klasifikaciju na kontakte visokog i kontakte niskog rizika, te naložile  potrebne mjere usmjerene prema ovim kontaktima.

– Pojava sporadičnih slučajeva pozitivnih učenika ili prosvjetnih radnika nije neubičajena situacija, pa čak i u prvim danima nove školske godine. U RS trenutno postoji transmisija virusa u zajednici koja utiče na pojavu ovih situacija, zbog čega je IJZ RS prije početka školske godine kontinuirano upozoravao da kontrolom virusa u zajednici utičemo preventivno i na njegovo širenje u školi. Vrlo je bitno da se u školi ne stvore situacije u kojima će doći do širenja infekcije među učenicima ili prosvjetnim radnicima, što do sada nije bio slučaj. Poboljšanjem epidemiološke situacije u zajednici i primjenom svih preporuka u školama, možemo uticati na smanjenje ovih situacija – objašnjava Devićeva.

U IJZ RS trenutno prikupljaju podatke iz svih škola u RS o učenicima i prosvjetnim radnicima kod kojih je otkriven kovid, kao i podatke o sprovođenju preventivnih mjera u školama.

– Preporuke koje je IJZ RS pripremio za početak školske godine bile su bazirane na dostupnim naučnim podacima u vezi sa prenosom infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 kod djece, prenosom infekcije u školskom okruženju, kao i preporukama međunarodnih organizacija – podsjeća Devićeva.

UGLAVNOM BLAGA KLINIČKA SLIKA

U skladu sa do sada dostupnim podacima u RS i svijetu, klinička slika djece je uglavnom blaga. – Na osnovu podataka međunarodnih organizacija, a iz ranih faza epidemije, djeca su manje podložna razvijanju infekcije u odnosu na odrasle i manje učestvuju u samom prenosu virusa. Studije takođe pokazuju da ponašanje virusa zavisi od uzrasnih grupa djece i drugačije je kod manje djece u odnosu na adolescente. Adolescenti učestvuju u prenosu virusa više od mlađe djece, i po sličnim obrascima kao i odrasle osobe – kaže Devićeva.


Povezane vijesti

Ispovijest doktorke koja liječi Amfilohija: Neustrašiv kao i u životu

eTrebinje

Šta raditi ukoliko imate lakše simptome, ili ste samo bili u kontaktu sa suspektnom osobom?

eTrebinje

Potvrđeno 625 slučajeva virusa korona u RS, pet preminulih

eTrebinje

Luka Petrović na Fejsbuku objavio da je pozitivan na koronu

eTrebinje

Nemamo vremena za uvjeravanje, nosite maske!

eTrebinje

Srpski epidemiolog: Ne idite u Republiku Srpsku u šoping, tamo se spremaju najoštrije mjere

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više