eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Vlada Srpske usvojila Akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu

Izvor:

Fotografija:

zgrada-vlade-republike-srpske
Zgrada Vlade Republike Srpske

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2020. godinu.

Za provođenje ovog plana u 2020. godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 10.928.106,90 KM i planira se zapošljavanje 2.209 lica, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Na osnovu iskustava i stepena realizacije aktivnih mjera iz ranijih godina, kao i sredstava koja su na raspolaganju za finansiranje programa zapošljavanja u 2020.godini, predložena je realizacija sljedećih programa:

– Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju nezaposlenih: djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca VRS– Projekat “Zajedno do posla”. Ovo je nastavak zapošljavanja boračkih kategorija, jer su dosadašnji projekti dali značajne rezultate. Za realizaciju ove mjere obezbijeđena su sredstva u iznosu 1.000.000,00 KM, za zapošljavanje 190 lica iz ovih kategorija.

– Program podrške partnerstvu u realizaciji aktivnih politika zapošljavanja i samozapošljavanja sa lokalnim zajednicama – udruživanje sredstava za zapošljavanje. Ova mjera je po prvi put sadržana u Akcionom planu zapošljavanja i to sa ciljem da se i jedinice lokalne samouprave, kroz udruživanje sredstava, zajedno sa ministarstvom i Zavodom za zapošljavanje uključe u realizaciju aktivnih mjera zapošljavanja koje za cilj imaju povećanje stope zaposlenosti u Republici Srpskoj. Za realizaciju ove mjere planirana su sredstva u iznosu od 200.000,00 KM.

– Program podrške zapošljavanju mladih sa VSS i SSS u statusu pripravnika, gdje su uključena i djeca poginulih boraca.Za realizaciju ove mjere planirana su sredstva u iznosu4.023.009,60 KM, od čega će za finansiranje pripravnika sa VSS biti izdvojeno 3.696.6192,00 KM. Po ovom programu predviđeno je zapošljavanje ukupno 615 lica bez radnog iskustva (tu se finansira zapošljavanje pripravnika sa VSS u statusu djece poginulih boraca, finansira se i zapošljavanje pripravnika sa SSS djeca poginulih boraca i ostali pripravnici sa VSS).

– Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, za potrebe poslodavaca. Za realizaciju ove mjere obezbijeđena su sredstva u visini 199.500,00 KM. Ovaj program obuhvatiće ukupno 104 lica koja će proći kroz navedene programe.

– Program podrške zapošljavanju i samozapošljavanju ciljnih kategorija u privredi (nezaposlenih lica preko 40 godina života, žene žrtve porodičnog nasilja, žene žrtve ratne torture, žene u ruralnim sredinama, štićenici domova koji su završili obrazovanje). Za realizaciju ove mjere predviđena su sredstva u iznosu od 5.275.000,00 KM. Ovim programom predviđeno je zapošljavanje ukupno 1.261 lice, od čega je predviđeno da 1.030 lica bude zaposleno kod poslodavaca dok bi 231 lice bilo obuhvaćeno putem samozapošljavanja.

– Program podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2020. godini. Za realizaciju ove mjere obezbijeđena su sredstva iz budžeta zajedničkih institucija u iznosu od 230.597,30 KM. Po ovom programu predviđeno je zapošljavanje 39 lica.


Povezane vijesti

“NAJBOLJE GODINE SARADNJE” Srpska i Srbija grade tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine

eTrebinje

KRIVOKAPIĆ O FORMIRANJU VLADE “Ubijeđen sam da će biti izabrana drugog decembra”

eTrebinje

Krivokapić: Srbi već jesu konstitutivni u Crnoj Gori

eTrebinje

Krivokapić predstavio prijedlog za sastav Vlade Crne Gore

eTrebinje

Krivokapić: Među ekspertima niko sa poslaničkih lista

eTrebinje

Dineco zapošljava, prijave u toku

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više