eTrebinje
Bosna i Hercegovina

Moguće da BIH i Srbija zajednički nastupe po pitanju imovine u Hrvatskoj

Izvor:

Fotografija:

Komsic-Dodik-Dzaferovic
Predsjednistvo BiH

Predsjedništvo BiH je na 1. redovnoj sjednici polovinom decembra usvojilo zaključak o Provedbi Ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti i povratu imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da uputi notu generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih naroda, kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga obavještava o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske.

Moguća saradnja sa Srbijom

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je za Vijesti.ba podsjetio da BiH već dugo sa Republikom Hrvatskom govorimo o imovini, o sporazumu o imovinsko-pravnim odnosima.

– Ja se sjećam još u doba dok je pokojni Ivica Račan bio premijer Hrvatske, a ovdje je Alijansa za promjene bila na vlasti, to je skoro bilo dovedeno do kraja. Iz nekih XY razloga je zaustavljeno i propalo. Tadašnja Vlada, koju je vodio pokojni Ivica Račan, je bila spremna da riješi to pitanje sa BiH, uključujući čak i granicu između Republike Hrvatske i BiH. Međutim, Alijansa je tad izgubila izbore, nestalo je te volje s naše strane, onda je i SDP u Hrvatskoj izgubio izbore i cijela priča je završila nakon toliko godina na ovoj tački na kojoj smo sad, podsjeća Komšić.

Dodaje da BiH sada pokušava reaktivirati priču koristeći sve mehanizme koji su na raspolaganju, a jedan od njih jeste i da se u okviru priče o Sporazumu o sukcesiji, tzv. Aneksa G, obavijesti generalni sekretar UN-a o svemu onome što se dešava po tom pitanju.

– Naravno, šta god da bude, opet ćemo se mi morati vratiti razgovorima sa vlastima u Republici Hrvatskoj, pogotovo da vidimo šta zapravo ovaj zakon koji je Sabor donio o koncesijama znači kada je riječ o našoj imovini. Srbija također ima isti problem sa vlastima u Republici Hrvatskoj i možda možemo očekivati i tu neku vrstu podrške i savezništva da dvije zemlje zajedno pokušaju na diplomatski, prijateljski i dobrosusjedski način riješiti tu priču sa vlastima u Republici Hrvatskoj, kaže Komšić i dodaje:

trebinje test

trebinje test pisanje

– Odmah da vam kažem, ni sa naše strane nema baš puno nevinih u toj cijeloj priči. Postoji mnogo mešetara s naše strane koji su na lokalnom nivou s vlastima u Republici Hrvatskoj prometovali tu imovinu, pokušali da joj se zametne trag, pa je nekad vrlo teško doći do papira – šta, ko, kako, kada? Da li će vlast u Zagrebu biti spremna da se to riješi na jedan normalan, uobičajen i dobrosusjedski način – ja ne znam, ne mogu vam garantovati. Sudeći po donošenju Zakona o koncesijama, ta spremnost baš i ne postoji. Ali, evo, dajte da je probamo izgraditi, da probamo razgovarati.

Uzurpacija imovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na upit Vijesti.ba je ocijenio nekorektnim činjenicu da Hrvatska uzurpira imovinu BiH i Srbije i ne dozvoljava raspolaganje vlasnicima iz ove dvije zemlje.

On je potcrtao da se vrijednost imovine preduzeća iz RS, koja je zamrznuta u Hrvatskoj, kreće do 500 miliona KM. Kao primjer navodi je imovinu Rafinerije nafte Brod u Hrvatskoj, kojom bi trebalo da upravlja RS, ali Hrvatska to ne prihvata, a tom imovinom ne može da raspolaže ni vlasnik Rafinerije, jer je nije ni kupio.

– Mi godinama ne možemo da riješimo to pitanje. Mislim da je krajnje vrijeme da taj problem bude riješeno ili ćemo predložiti da sve ono što u BiH ima Hrvatska bude tretirano na isti način od organa u BiH, istakao je Dodik.

Kako je rekao, svi komercijalni objekti u BiH koji su pripadali Hrvatskoj, poput benzinskih pumpi INA-e, vraćeni su hrvatskoj privredi, dok Hrvatska uzurpira imovinu BiH i Srbije.

– To se pokušava zamrznuti i onemogućiti korištenje. Krajnje je vrijeme da bude postignut dogovor između vlasti BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije o tome kako da bude riješeno pitanje imovine, poručio je Dodik.

On je ukazao i na činjenicu da Hrvatska već 10 godina ne dozvoljava da bude izgrađen most na Savi, a da Republika Srpska 10 godina vraća kredit za izgradnju tog mosta.

(Vijesti.ba)


Povezane vijesti

Dodik i 7 sveštenika otvorili pumpu na Manjači: Bik na ražnju, pod šatorom muzika i osvježenje, a na kraju se i zapjevalo (VIDEO)

eTrebinje

Dodik: Biću kandidat na sljedećim izborima

eTrebinje

Dodik: Svi građani Srpske da dobiju državljanstvo Srbije

eTrebinje

NATO se oglasio o navodnoj otmici Milorada Dodika

eTrebinje

“Svi voze automobile, a jadikuju” Dodik savjetovao građanima da malo ugase motore

eTrebinje

Dodik u Briselu: Prestanite da nam pomažete

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više