eTrebinje
Umjetnost i kultura

Serija Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom” od 8. februara na Novoj BH

Izvor:

Fotografija:


Nakon velikog uspjeha sa serijalima “Vratiće se rode” i “Montevideo”, Dragan Bjelogrlić se ovog puta predstavlja dramskim trilerom, čija je radnja smještena u burni period s kraja dvadesetih godina prošlog vijeka.

Balkan, kao prostor u kome se ukrštaju visoka politika, lokalni interesi, kapital i kriminal je ambijent u kome se odigrava ova serija. “Senke nad Balkanom” pred publiku dovode i jedan novi žanr – žanr istorijske fikcije, u kojem se prepliću stvarni i izmišljeni događaji, istorijske ličnosti i fiktivni likovi, sa izvanrednim i uzbudljivim sadržajem, vrhunskom produkcijom, odličnim glumačkim ostvarenjima i kreativnim rediteljskim postupkom. Insistirajući na atmosferskim kadrovima, rediteljskim i scenarističkim neočekivanim obrtima i dobro izvajanim likovima, Dragan Bjelogrlić nam ovom serijom donosi “postmodernu balkanskog televizijskog prostora”.

Osim Bjelogrlića, koji igra glavnu ulogu, u “Senkama nad Balkanom” gledaćemo i Andriju Kuzmanovića, Gordana Kičića, Žarka Lauševića, Mariju Bergam, ali i međunarodnu postavku koju čine slavni ruski glumci – Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov, kao i ovdašnjoj publici dobro poznati Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

Scenario za ovu seriju, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali su Danica Pajović, Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, a muziku i ovog puta potpisuje Magnifiko. 

O SERIJI:

Kao osnovni ambijent za odigravanje okosnice radnje ovog serijala izabran je Beograd između dva svjetska rata. U središtu događanja su i njeni glavni likovi — pedesetogodišnji inspektor kriminalne policije Andrija Tanasijević Tane i njegov novi saradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić. Beograd je predstavljen kao mjesto u kome se kriminal svodi na klasične pljačke i ubistva, ali u kome najveće probleme ipak prave ratovi opijumskih kartela, kojima je on samo trasa za dalji šverc skupe i cijenjene droge ka Evropi i Americi.

Zaplet započinje na jednom maskenbalu, na kome je okupljen sav „krem“ Beograda, i na kome se događa svirepo i veoma neobično ubistvo. Inspektor Tanasijević ubrzo postaje svjestan da je uzrok učestalih jezivih događaja, koji počinju da se gomilaju po gradu, drevna relikvija – Longinovo koplje (koplje kojim je Isus proboden na krstu) – kojoj se pripisuju mistične moći. On shvata da postoje ljudi koji su spremni na sve da bi ga se dokopali i upada u kovitlac zločina u koje su umiješane sve interesne grupe Balkana tog vremena. Prateći tragove počinjenih zločina, inspektor se uključuje u opštu potjeru za relikvijom sa jednim jedinim ciljem – da je ukloni iz Beograda i spriječi dalja stradanja nevinih ljudi. Gledatelji Nova BH televizije će ovaj dramski triler moći pratiti od 8. februara, svakog petka u 21 sat. 

N1


Povezane vijesti

Priveden Dragan Bjelogrlić

eTrebinje

Bjelogrliću nagrada za doprinos evropskoj kinematografiji

eTrebinje

Bjelogrlić: Ne dirajte mi porodicu

eTrebinje

Glumački velikan Dragan Bjelogrlić za AVAZ: Ne znamo iskoristiti to što živimo na Balkanu

eTrebinje

Bjelogrlić: Zbogom Gigo moj

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više