eTrebinje
Najnovije Trebinje

U Titovoj vili carski vinogradi

Izvor:

Fotografija:


Titova vila u Lastvi kod Trebinja dobija novi izgled, a u sastavu rezidencije nekadašnjeg predsednika SFRJ niče i vinograd autohtone sorte žilavka, i to na mestu poznatom kao Carski vinogradi.

Ugostiteljsko-turističko društvo “Leotar” pre nekoliko godina najavilo je milionsko ulaganje u ovaj objekat koji je bio urušen, a nakon što je sadašnjoj vili “Lastva” vraćen sjaj, krenuli su u nova ulaganja.

U samom dvorištu gradi se vinska kuća i bazen, već postoji ribnjak sa pastrmkom do kojeg protiče voda iz izvora, a sve će biti dodatno obogaćeno vinogradom žilavke, koja je sa tog mesta krajem 19. veka završavala na dvoru u Austrougarskoj, zbog čega su i nazvani Carski vinogradi.

– Vinograd smo zasadili pre tri godine i radi se o prepoznatljivom hercegovačkom brendu, čuvenoj sorti žilavka, koja je baš sa tog područja osvajala nagrade na sajmovima u Evropi pre više od 100 godina. Ovde sada imamo 2.640 čokota, na zvanično najboljem području u Hercegovini – rekao je Slavko Skulić, radnik u vili “Lastva”.

Medan i Skulić

Obnova tog vinograda podstakla je i ostale vinogradare iz tog kraja da prošire svoje kapacitete, a prošla godina bila je zadovoljavajuća i kada su u pitanju prinosi i kvalitet.

– Ovo je mlad vinograd i zadovoljni smo rodom, a tek u ovoj godini očekujemo bolje rezultate. Drago nam je što se veći broj Carskih vinograda obnavlja, jer se radi o kraju odakle je vino išlo za Beč, zbog specifičnog i jedinstvenog ukusa – dodao je Skulić.

Iako je zimski period, za vinogradare nema odmora. U toku je rezidba, a ubrzo slede i ostali radovi.

– U vinogradu mora stalno da se radi i ne sme se nijednog trenutka zapustiti. Već smo obavili rezidbu, vremenske prilike nam idu naruku, tako da očekujemo još jednu dobro sezonu – istakao je Milutin Medan, radnik u vili “Lastva”. 

SAGRAĐENA 1954.

VILA “Lastva” sagrađena je 1954. godine od korčulanskog i hercegovačkog kamena, kao rezidencijalni objekat tadašnjeg predsednika SFRJ, na površini od dva hektara. Vila je prepoznatljiva i iz TV serije “Ranjeni orao”, koja se snimala u Trebinju.

Dubravko Curać/novosti.rs


Povezane vijesti

Ambulanta porodične medicine u Lastvi ponovo počinje sa radom

eTrebinje

Požar iz Nudola se širi prema Aranđelovu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više