eTrebinje
Umjetnost i kultura Najnovije

Odlazak pjesnika: Preminuo Dobrica Erić

Izvor:

Fotografija:


Čuveni dječiji pjesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 82. godini posle duge i teške bolesti.

Rođen je 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca). Roditelji su mu bili šumadijski seljaci Miloš i Radmila.

Prvu zbirku pjesama objavio 1959. a do danas više od stotinu (teško je sve i izbrojati) knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica itd.

Djela su mu prodata u tiražu od milion primjeraka, a dosta ih je prevedeno na svjetske jezike. Pjesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire. Za mnoge su kompozitori napisali muziku.

Dobricu Erić mogli smo vidjeti i na TV nastupima, na večerima poezije i drugim priredbama gdje je svoje pjesme govorio gotovo napamet.

Jedan je od naših najnagrađivanijih književnika. Osvojio je sljedeće nagrade: 1974. Goranov vijenac 1977. Mlado pokolenje 1977. Orden zasluga za narod 1982. Nagrada Zmajevih dečjih igara 1982. Nagrada Vukove zadužbine 2000. Nagrada Milan Rakić Osim toga dobitnik je Zmajeve nagrade i Povelje Zmajevih dečjih igara, te nagrade Neven.

Erić je dobitnik nagrade za životno djelo u oblasti umjetničkog stvaralaštva o selu i seljaštvu. Nagrađen je Zlatnim prstenom festivala Bulka, te Zlatnom potkovicom. Ponosno nosi zvanje Vitez čarapanije u Kruševcu. Dobitnik je Zlatnog ključa Smedereva, te Matićeve povelje i nagrade Srpske knjige. Osvojio je Zlatnog leptira i Vitezovu povelju za životno djelo u književnosti za djecu. Gradovi Gornji Milanovac, Topola i Knić dodijelili su mu najviša priznanja. Takođe, ruska Petrovska akademija mu je 2012. godine dodelila diplomu redovnog člana. Nagrade za knjigu “Razapeta zemlja”.

novosti.rs


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više