eTrebinje
Republika Srpska

Predrag Aćimović izabran za predsjednika Udruženja gardista Glavnog štaba

Izvor:

Fotografija:

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 27. АПРИЛА /СРНА/ - У Источном Сарајеву данас је основано Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске.

U Istočnom Sarajevu danas je osnovano Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Na Osnivačkoj skupštini Udruženja za prvog predsjednika izabran je Predrag Aćimović, a za predsjednika Skupštine Snježana Kojadinović. 

Aćimović je novinarima rekao da je ova brigada bila jedna od najmlađih brigada u sastavu Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo oko 4.500 gardista, od kojih je oko 250, starosti od 18 do 21 godine, ugradilo živote u temelje Srpske. 

Prema njegovim riječima, ciljevi Udruženja biće izrada baze podataka o poginulim, ranjenim, zarobljenim i nestalim gardistima. 

“Jedan od ciljeva je da bude utvrđen tačan broj poginulih i da za sve njih bude podignut centralni spomenik. Naši ciljevi su i da bude urađena socijalna karta, završena spomen-soba koja je djelimično urađena u Kalinoviku i da bude urađena monografija brigade”, rekao je Aćimović. 

On je istakao da je nakon gotovo četvrt vijeka pokrenuto formiranje udruženja čiji je cilj sabornost gardista rasutih po cijelom svijetu i održavanje sjećanja na poginule gardiste. 

Kojadinovićeva, prva žena gardista, rekla je da je u Gardijsku brigadu došla sa 20 godina i da je samo jedan pripadnik brigade bio mlađi od nje, a učinila je to sa uvjerenjem da i ona mora da da svoj doprinos za stvaranje Republike Srpske. 

“Osim mene u brigadi je bilo još djevojaka i svi smo bili karika u nizu odbrane. Zajedno sa muškim članovima brigade ravnopravno smo išle iz bitke u bitku”, istakla je Kojadinovićeva. 

Ona navodi da joj je suprug bio pripadnik Gardijske brigade, a da joj je najstariji sin završio Vojnu gimnaziju i upisao Vojnu akademiju u Beogradu. 

Kojadinovićeva kaže da živi u Srbiji, nema stalni posao i trenutno je na birou. 

Kapetan Gardijske brigade Miodrag Gajić rekao je da je Gardijska brigada osnovana na Bogojavljenje, 19. januara 1993. godine, obišla je sva ratišta u Republici Srpskoj, a najviše se zadržala na području Treskavice i opštine Kalinovik. 

Gajić je najavio da će Udruženje sa ponosom ući u sastav Boračke organizacije Republike Srpske i kroz to baštiniti tradiciju brigade. 

“Cilj nam je da pomognemo pripadnicima našeg udruženja koji su realno na marginama društva kao i svi borci”, istakao je Aćimović. 

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, koji je prisutne informisao da je general Mladić obaviješten o formiranju udruženja i pročitao im njegovo pismo povodom toga. 

Darko Mladić ukazao je na činjenicu da je Gardijska brigada bila jedna od najhrabrijih jedinica Vojske Republike Srpske, koja je na jednom od najtežih terena podnijela ogromne žrtve, sa najvećim procentom gubitaka. 

“To su sve bili mladi momci i djevojke koji su odgovorno i hrabro izvršavali svoje zadatke u teškom vremenu, a poslije rata su `progutali` nepravdu da je Gardijska brigada među prvim jedinicama koje su rasformirane nakon smjene generala Mladića sa mjesta komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Oni su disciplinovano prihvatili tu odluku”, naglasio je Mladić. 

Pripadnici brigade učestvovali su na mnogim ratištima – olovskom, bihaćkom, na platou Treskavice i Bjelašnice, u akciji “Cerska 93”, Lukavcu, te u i oko Srebrenice i Žepe. 

Prije održavanja skupštine na Vojničkom groblju u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu položeni su vijenci i prislužene svijeće u znak sjećanja na poginule gardiste. 

Osnivačkoj skupštini, koja je održana uz moto “Sa vjerom u Boga, za narod, za otadžbinu, za brata gardistu”, prisustvovali su članovi porodica poginulih i umrlih gardista, kao i prijatelji i poštovaoci garde.


Povezane vijesti

Sjećanje na trebinjske gardiste Radomira Ćurtovića i Jova Bašića (Video)

eTrebinje

Danas osnivanje Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade (Video)

eTrebinje

Formira se udruženje gardista Prve motorizovane brigade VRS (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više