eTrebinje
Region

“Iznajmljivači sa srcem” usrećuju djecu sa posebnim potrebama: Malo mora mnogo znači

Izvor:

Fotografija:


“Iznajmljivači sa srcem”, Facebook grupa koja okuplja humane ljude koji svoj smještaj na moru besplatno ustupaju djeci s poteškoćama u razvoju, posebnim potrebama i teško oboljeloj djeci i njihovim porodicama već treću godinu zaredom donose osmijehe na lica.

Vjera Matulić iz mjesta Postira, na ostrvu Braču, u Hrvatskoj, osnivač ove Facebook grupe, posao glavnog administratora predala je kćerki Mihaeli Stipičić, koja je u rad ove grupe uključena od njenog osnivanja.

Stipičićeva je u razgovoru za “Nezavisne” rekla da je već sada rezervaciju za besplatan smještaj napravilo 45 porodica, od toga 16 iz BiH, 15 iz Hrvatske i 17 iz Srbije, te da je za nju najljepši dio ovog posla kada vidi koliko mnogo odmor na moru znači ovoj djeci i njihovim porodicama.

“Najljepši trenutak za mene je bio kad je gluho dijete u ekstazi prvi put reklo ‘mama’. Toliko puno djeci znači to malo mora”, rekla je Stipičićeva.

Dodaje da, ma kako ovaj posao bio lijep, nekada ima i lošu stranu, jer neki roditelji ove humane iznajmljivače uzimaju zdravo za gotovo.

“Veliki broj obitelji, njih skoro 80 odsto, nas i naš trud uzimaju zdravo za gotovo i misle da polažu pravo kao u instituciji samo jer imaju bolesnog člana obitelji. Bolest je prvenstveno kriterij, pravo se ostvaruje uzajamnim poštovanjem, uvažavanjem i umjerenošću”, rekla je Stipičićeva.

Istakla je da nju ipak u ovom poslu ispunjava kada vidi koliko su neki roditelji požrtvovani za svoju djecu.

“Mene osobno onih 20 odsto uistinu ispunjava i dobijam snagu i želju kada vidim koliko su neki roditelji požrtvovani i zahvalni za sve šta se napravi, to je jedino šta nas drži u pogonu”, iskrena je Stipičićeva.

Objasnila je da porodice koje ne poštuju neka od osnovnih pravila postavljenih na ovoj grupi na kraju ni ne otputuju na odmor, jer je u interesu da i porodice, ali i iznajmljivači budu zadovoljni.

“Jedan od uslova za besplatno ljetovanje je da roditelji i skrbnici nakon dogovora s iznajmljivačem obavezno u privatnoj poruci grupi pošalju nalaz djeteta ne stariji od šest mjeseci, gdje se jasno vidi dijagnoza. Pored toga, treba da pošalju broj mobilnog telefona, adresu stanovanja i da navedu koliko članova dolazi”, navela je Stipičićeva.

Naglašava da svake godine imaju sve veći broj iznajmljivača koji se priključuju njihovom humanitarnom radu.

“U grupu je ušlo dosta novih članova. Iako je ova velika kiša poremetila cijelu sezonu, mi se nadamo da će do pravog odaziva iznajmljivača doći u devetom mjesecu”, kazala je Stipičićeva.

Pravila za iznajmljivače koji žele da svoj smještaj daruju takođe su jednostavna.

Svi zainteresovani treba da na zid grupe “Iznajmljivači sa srcem” postave oglas s osnovnim podacima, kao i da navedu koliko soba izdaju, termin od kada do kada, te da naglase da li do smještaja imaju stepenice ili uzbrdica.

nezavisne.com


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više