eTrebinje
Najnovije Trebinje

Inspektori kontrolišu legalnost gradnje: Na provjeri objekti izgrađeni u posljednje četiri decenije

Izvor:

Fotografija:


Nadležni urbanističko-građevinski inspektori iz Trebinja i Banjaluke će u narednom periodu na području Trebinja pojačano kontrolisati  legalnost objekata i posjedovanje upotrebne dozvole.

Đorđe Miljanović, načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinja, napomenuo je da je stupajući na snagu novog zakona o gradnji u 2019. godini cijena naknadne legalizacije objekata do 20% skuplja od redovnog postupka.

„U Republici Srpskoj 18. januara 2019. istekao je rok do koga je bilo moguće da vlasnici ili investitori bespravno sagrađenih objekata podnesu zahtjev za legalizaciju kako, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, ne bi plaćali i naknadu za legalizaciju“, istakao je Miljanović.

Biće kontrolisani objekati izgrađeni od 1979-2019. godine.

„Kontrola će biti sistemska, po gradskim zonama. Da bismo izbjegli represivne mjere u vidu rješenja o uklanjanju i prekršajnih naloga apelujemo na vlasnike bespravno izgrađenih objekata da u što kraćem roku pribave sve potrebne dozvole“, ističe Miljanović.

On podsjeća da Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, pravo na podnošenje zahtjeva za legalizaciju nije ograničeno rokom, ali da Zakon propisuje rok do koga se ne plaća dodatno naknada za legalizaciju, a to je šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona, odnosno 18. januar 2019. godine.

„Svi investitori bespravnih objekata, koji nakon tog datuma podnesu zahtjev za legalizaciju, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, plaćaju i naknadu za legalizaciju bez obzira o kom objektu je riječ“, pojašnjava Miljanović.

On navodi i na koji način se obračunava naknada za legalizaciju građevinskog zemljišta.

„Ukoliko se radi o objektima za koje se, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju, obračunava naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i renta, u tom slučaju naknada za legalizaciju iznosi 20 odsto od njihovog obračunatog iznosa. Kada je riječ o objektima za koje se pomenute naknade ne obračunavaju,bilo da je riječ o objektima komunalne i javne infrastrukture ili o objektima u vanurbanom području, naknada za legalizaciju iznosi dva odsto od predračunske vrijednosti tog objekta, a računa se na osnovu predmjera i predračuna svih radova iz glavnog projekta“, navodi načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinja.

U ovoj godini, građevinsko-urbanistički inspektori gradske uprave su do sada napisali šest prekršajnih naloga i donijeli 12 rješenja o uklanjanju nedostataka i nepravilnosti.

„Nadam se da će se svijest građana podići na viši nivo, jer cilj inspekcijskih kontrola nije kažnjavanje i represivne mjere nego korektivne da bi se postupalo kako zakon nalaže”, ističe Miljanović.

U prošloj godini izdato je šest prekršajnih naloga i doneseno deset rješenja o otklanjanju nepravilnosti, među kojima je bilo i uklanjanja bespravno izgrađenih objekata.

Radio Trebinje


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više