eTrebinje
Republika Srpska

Poskupjela struja za industrijske proizvođače u Srpskoj

Izvor:

Fotografija:

elektroprivreda-republike-srpske
Elektroprivreda Republike Srpske

Direktor Direkcije za snabdjevanje električnom energijom u Elektorprivredi Republike Srpske Dalibor Šipovac rekao je da je povećana cijena električne energije za industrijske proizvođače, ali da je cijena za domaćinstva ostala nepromijenjena.

“Pojedinim kategorijama kupaca cijene električne energije djelimično su uvećane, a to su proizvođači električne energije, veletrgovine i slično. Riječ je o 200 kupaca. Cijena električne energije sa najavljenim uvećanjem je u prosjeku 38 evra po megavat-času”, rekao je Šipovac novinarima.

On je naveo da i pored uvećanja ove cijene nisu tržišne, nego su značajno niže.

“Kategorije bolnica, vodovoda i velika većina privrednih subjekata nisu obuhvaćena povećanjem”, rekao je Šipovac.

On je naveo da je neminovan proces otvaranja tržišta električne energije sa kojim Republika Srpska kasni već par godina.

Kako je objasnio, s tim u vezi u skladu sa Trećim energetskim paketom, zakonom o električnoj energiji, izdatim licencama od Regulatorne komisije za energetiku Srpske, matično preduzeće od elektrodistributivnih preduzeća preuzima snabdijevanje kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata po tržišnim uslovima.

“Ugovore smo ponudili prema 1.073 kupca i isti su u fazi potpisivanja. Kupci mogu slobodno da biraju snabdjevača na tržištu i nisu u obavezi da prihvate ponudu Elektroprivrede Republike Srpske”, rekao je Šipovac.

On je dodao da su ugovori ponuđeni na period od 1. septembra do 31. decembra.

“Prema našim saznanjima u Federaciji BiH ta cijena je veća za više od 30 odsto, a u Srbiji za više od 50 odsto. Cijena na berzama električne energije je preko 60 evra po megavat-času”, rekao je Šipovac.

SRNA


Povezane vijesti

Građani Srpske platiće ceh enormnog poskupljenja struje za trgovce

eTrebinje

Evo za koga će uskoro poskupiti struja u Srpskoj

eTrebinje

Nevrijeme i lopovi ostavili Bileću bez struje

eTrebinje

Nema poskupljenja struje za domaćinstva

eTrebinje

PETROVIĆ: Izgradnjom objekata iz obnovljivih izvora sačuvati najnižu cijenu struje za građane

eTrebinje

Novi ugovori za 580.000 kupaca električne energije

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više