eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

Vlada utvrdila Nacrt zakona o liječenju neplodnosti vještačkom oplodnjom

Izvor:

Fotografija:


Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o liječenju neplodnosti u postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje /BMPO/, čiji je cilj uspješnije liječenje neplodnosti i povećanje procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Liječenje neplodnosti postupcima BMPO do sada nije bilo regulisano zakonskim propisom zbog čega se u praksi ukazala potreba za regulisanjem ove oblasti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ovim zakonom obezbjeđuje se sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih i vanbračnih supružnika, ali i olakšava proces liječenja, što bi moglo rezultovati povećanjem broja obavljenih BMPO i povećanjem procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Liječenje neplodnosti postupcima BMPO se intenzivno razvija i s tim ciljem je zakon usklađivan sa propisima u zemljama EU, odnosno u izradi ovog zakona korištena su rješenja iz zakona o liječenju neplodnosti postupcima BMPO iz zemalja u okruženju, odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića, preporuke Komiteta za bioetiku Savjeta Evrope, te preporuke Oviedo konvencije.

Donošenjem ovog zakona biće stvoreni uslovi za promociju doniranja i podizanje svijesti građana o značaju doniranja, kao i organizovanje zdravstvene ustanove za obavljanje liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, čime će biti povećan broj uspješnog liječenja neplodnosti postupcima BMPO i unaprijeđen kvalitet pružene zdravstvene zaštite u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, odnosno sa propisima EU.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici i Prijedlog strategije za unapređivanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj 2019-2029. godina.

Ova strategije izrađena je s namjerom da se sveobuhvatno unaprijedi stanje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u skladu sa politikom unapređivanja zdravlja stanovništva Republike Srpske do 2020. godine, koja je usvojena odlukom Vlade Srpske i predstavlja okvirni planski dokument u oblasti zdravlja u Republici Srpskoj.

Strategija je zasnovana na principima – najviši standardi zdravlja, zaštita ljudskih prava i nediskriminacija, orijentisanost na korisnike usluga, dostupnost i kontinuitet usluga koje unapređuju seksualno i reproduktivno zdravlje, solidarnost i jednakost pri korištenju zdravstvenih usluga.

Dokument je zasnovan i na principima – rodna ravnopravnost i osnaživanje svih žena i djevojaka, promocija reproduktivnog zdravlja, prevencija bolesti i multisektorska saradnja, unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, jačanje odgovornosti i uspostavaljanje trajnog partnerstva između vladinih i nevladinih organizacija, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar – 30. jun ove godine, u kojem je navedeno da su prihodi i primici planirani budžetom u tom periodu ostvareni u iznosu od 1.647.900.000 KM, što predstavlja 101 odsto u odnosu na budžet za prva dva kvartala.

RTRS


Povezane vijesti

Vučić želi baby boom: Po 5.000 KM za prvo dijete

eTrebinje

Isplaćena minimalna aprilska plata za 22.000 radnika

eTrebinje

Vlada RS ograničila maržu na nivo od 5. marta

eTrebinje

Materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje

eTrebinje

Vlada Srpske utvrdila pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje

eTrebinje

30 diploma osoba zaposlenih u javnoj upravi ide na provjeru

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više