eTrebinje
Region

Jeste li je zaboravili?

Izvor:

Fotografija:


Iako je Josip Broz Tito rođen 7. maja, 25. maj poznatiji pod imenom Dan mladosti obilježavao se kao njegov rođendan, a na taj dan „Štafeta mladosti“ je putovala kroz cijelu Jugoslaviju i na kraju se dodijeljivala Titu.

Tita više nema, kao ni Jugoslavije, ali se Dan mladosti obilježava u gradovima bivše države. U Kumrovcu se svake godine okupi nekoliko hiljada ljudi kako bi odali počast drugu Titu.


Da bi se postalo Titovim pionirom bilo je potrebno položiti zakletvu, kojom bi se svečano obećavalo savjesno obavljanje svega što traži pionirska organizacija, a u nju se mogao učlaniti svako sa navršenih sedam godina.

Titov pionir je nosio plavu kapu s zvijezdom crvene boje, crvenu maramu, bijelu košulju i tamnoplave hlače ili suknju ako je u pitanju djevojčica.

Sjećate li se teksta pionirske zakletve? Ako ne, u nastavku se podsjetite.

„Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku riječ:

Da ću marljivo učiti i raditi

poštovati roditelje i starije,

i biti vjeran i iskren drug,

koji drži danu riječ;

Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo

i ideje za koje se borio drug Tito;

Da ću cijeniti sve ljude svijeta

koji žele slobodu i mir” 

BUKA


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više