eTrebinje
Najnovije Trebinje

Pokrenuta inicijativa za izgradnju novog onkološkog odjeljenja

Izvor:

Fotografija:

sdr

Bolnica Trebinje danas je pokrenula inicijativu za izgradnju novog onkološkog odjeljenja jer su prostorije u kojima se sada liječe pacijenti teško oboljeli od opake i zloćudne bolesti – neadekvatni i neuslovni.

Formiran je i inicijativni odbor za izgradnju novog onkološkog odjeljenja, a inicijativa će biti upućena resornom ministarstvu.

Ljubica Miljanović, direktorica Bolnice Trebinje je istakla da je broj oboljelih od malignih bolesti svakodnevno u porastu, a liječenje je izuzetno teško, složeno i zahtijeva multidisciplinarni pristup.

„Kad to kažem onda mislim na cijeli tim svih zdravstvenih radnika i svih specijalnosti. A pored ljudskih resursa neophodno je i adekvatno opremljeno odjeljenje onkologije, koje će kontinuirano pratiti terapiju teško oboljelih ljudi“, navela je direktorica trebinjske bolnice.

Mirko Kolak, onkolog je rekao da je novo onkološko odjeljenje prijeka potreba za sve teške pacijente u Hercegovini.

„Mi funkcionišemo u neadekvatnom prostoru, u podrumskim prostorijama, zgradi koja je izgrađena poslije Drugog svjetskog rata. Nismo u mogućnosti da obezbijedimo 24-oro časovni rad već radimo samo do dva sata, a poslije toga pacijente smiještamo po drugim odjeljenjima zavisno od lokalizacije primarne bolesti. Ovakvi uslovi su nedostojni za liječenje pacijenata i ovo je početak borbe za izgradnju odjeljenja za onkologiju dostojnog svim ljudima koji boluju od malignih bolesti“, podvukao je Kolak.

On je rekao da će biti otvoren podračun na nivou Bolnice Trebinje na koji će moći da se doniraju sredstva za izgradnju onkologije. Izgradnja ovog odjeljenja je predviđena u projektu rekonstrukcije trebinjske bolnice.

„Biće izgrađen novi dvospratni objekat, na prvom spratu će biti prijemno odjeljenje, a na drugom odjeljenje za smještaj pacijenata oboljelih od malignih bolesti“, pojasnio je Kolak.

Oboljeli od malignih bolesti su najviše svjesni neophodnosti izgradnje onkološkog odjeljenja i ističu veliku ljubaznost i zalaganje ljekara i osoblja sadašnjeg onkološkog odjeljenja, navodeći da je najviša problematika organizacione prirode i nedostatka prostora.

„Teško je i nama ali i ljekarima i sestrama jer se moraju snalaziti gdje da nas smjeste da bismo mogli da primamo terapiju. Ovaj prostor je mali tako da moramo ići na druga odjeljenja, a vrlo često su i ta odjeljenja prebukirana.Sestre su primorane da nose pacijete od odjeljenja do odjeljenja. Ima deset kreveta za sedam hercegovačkih opština. U hodniku čeka mnogo ljudi. I to hodanje od odjeljenja do odjeljenja je rizično za nas kojima je imunitet inače slab. Ovo je jedan očajni vapaj nas pacijenata da se izgradi ovo odjeljenje“, ispričao je Mitar Vukosavljević koji se liječi od karcinoma.

Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, član inicijativnog odbora za izgradnju onkološkog odjeljenja je istakao da je teško iz perspektive vjere dati odgovor na strašnu bolest koja hara, posebno kada obole djeca.

„Nema tu lakog odgovora. Jedini naš odgovor bi bio da pomažemo i na djelu pokažemo životnost naše vjere, nade i ljubavi. Da pružimo ruku tim ljudima, djeci koja obolijevaju, koja su svuda oko nas. Ovo je iniciativa koja bi trebalo da prethodni svakom našem pregnuću, pomoći onima kojima je pomoć potrebna i pomoći našem zdravstvu“, rekao je vladika Dimitrije.

Inicijativu su podržali i predstavnci Islamske zajednice Trebinje.

Sadik Fazlagić, trebinjski imam je rekao da je Grad Trebinje veliki centar koji zaslužuje kvalitetnu i respektabilnu bolnicu sa svim neophodnim odjeljenjima.

„Onoliko koliko mi budemo u mogućnosti naravno da ćemo podržati ovu inicijativu“, rekao je Fazlagić.

Inicijativu su osim predstavnika eparhije, islamske zajednice, ljekara i osoblja trebinjske bolnice, podržali i Grad Trebinje, načelnici hercegovačkih opština, direktori javnih ustanova i  privatnih preduzeća, te Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Srbije i Onkološkog instituta Srbije.

U ovoj godini u trebinjskoj bolnici je bilo 1.500 hospitalizacija, oko 2.000 ambulantnih pregleda, i donijeli su oko 600 konzilijarnih odluka o liječenju malignih bolesti i uputili preko 100 pacijenata na zračenje i preko 200 pacijenata na hirurgiju.

radiotrebinje.com


Povezane vijesti

U porastu broj oboljelih od karcinoma: Uskoro vrijedna donacija udruženja SAMA

eTrebinje

LAMBETA: Krivične prijave zbog iznošenja gnusnih laži

eTrebinje

Bolnica Trebinje: KISEONIK KOJI SE KORISTI U NAŠOJ USTANOVI NIJE ŠTETAN PO ZDRAVLJE, PACIJENTI NEMAJU RAZLOGA ZA STRAH

eTrebinje

Lambeta: Bolnica spremna za eventualni porast broja oboljelih

eTrebinje

Medicinske sestre borci bez presedana: Heroine iz sjenke

eTrebinje

Bolnica Trebinje: Od virusa korona preminule još dvije osobe

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više