eTrebinje
Zanimljivosti Magazin

Pandemija virusa korona dovela do rasta onlajn prodaje: Najtraženiji mašinica za šišanje i pekač za hljeb

Izvor:

Fotografija:


Pandemija virusa korona dovela je do naglog skoka onlajn prodaje u Republici Srpskoj, jer je to pojedinim trgovcima bio jedini način da prodaju svoju robu i zarade novac.

Međutim, kako pandemija jenjava, tako su pojedini kupci počeli da se vraćaju starim navikama, dok su drugi nastavili da kupuju putem interneta jer na taj način štede vrijeme i novac.

Stručnjaci predviđaju da će ovaj trend  prodaje robe dobiti na snazi i da će dovesti do gašenja manjeg broja radnih mjesta, posebno u maloprodaji, dok će s druge strane rezultirati boljim i plaćenijim zanimanjima.

Klikom do najpotrebnijih namirnica

Jedna od kompanija koja se u jeku pandemije virusa korona odlučila na internet prodaju je i trgovački lanac “Tropik”.

– Usljed smanjenja broja kupaca zbog ograničenja radnog vremena i kretanja i kada se situacija sa pandemijom počela brzo razvijati i zahtijevati brzu reakciju, mi smo se, u skladu s tim, uspjeli brzo organizovati i pokrenuti našu stranicu “eshop.tropic.ba”. Na taj način smo kupcima pružili mogućnost da sve ono što inače kupuju u marketima nabave i onlajn, bez potrebe da izlaze iz svojih kuća, te jednostavan i bezbjedan način kupovine kada im je to bilo najpotrebnije – naveli su u “Tropiku”, dodavši da su zadovoljni što su njihovi kupci u toku pandemije prepoznali njihovu trgovinu kao siguran i lak način kupovine neophodnih proizvoda.

Naglasili su da nisu uočili promjene u kupovnim navikama kada je riječ o vrsti proizvoda koje su kupci birali i na pomenutoj onlajn trgovini.

– Kupci su naručivali sve što im je bilo neophodno u tom trenutku, to jeste sve ono što su kupovali i prije ove situacije – istakli su u “Tropiku” i dodali da je trenutno kupovina putem interneta kod njih moguća samo za područje Banjaluke, te da je u planu razvijanje ovog projekta i u drugim gradovima.

U  prodavnici bijele tehnike “Zeus” u Banjaluci ističu da onlajn prodaju u ponudi imaju već duže vrijeme.

– Najviše onlajn narudžbi je bilo za vrijeme pandemije virusa korona, tačnije dok su bile zatvorene naše prodavnice. Kupci su svakodnevno naručivali našu robu, a najveća potražnja je bila za mašinicama za šišanje i pekačima za hljeb, što nije bio slučaj ranije. Robu smo uglavnom slali brzom poštom širom BiH, osim gdje imamo radnje, tu su narudžbe razvozili naši dostavljači. Kako jenjava virus korona, tako se smanjila i onlajn prodaja – naveli su u “Zeusu”.

Pojedini ne odustaju od starih navika

Kako se situacija sa virusom korona počela stabilizovati, tako su i kupci počeli da se vraćaju starim navikama, između ostalog, i ličnoj posjeti marketu i obavljanju kupovine na taj način. S druge strane, pojedinci su prepoznali prednost onlajn kupovine.

– Određeni broj kupaca prepoznao je onlajn kupovinu kao brži i jednostavniji način kupovine i možemo sa sigurnošću reći da je naš projekat internet trgovine za kratko vrijeme dobio svoje redovne kupce. Za koji god vid kupovine da se odluče, našim kupcima je omogućen kompletan pregled asortimana i pomoć naših dragih kolega pri obavljanju kupovine – naveli su u “Tropiku”.

Većina butika u Srpskoj odlučila se proteklih mjeseci da prodaje odjeću i obuću putem interneta.

– To nam je bio jedini izvor zarade novca. Međutim, kako situacija u vezi sa virusom korona jenjava, kupci su polako počeli da se vraćaju u naše objekte. Pojedini ne odustaju od toga da prvo probaju, pa se zatim odluče  za to da li će kupiti ili neće taj komad odjeće. S druge strane, svakim danom je sve više onih koji se odlučuju da robu kod nas kupe onlajn. Prilikom te kupovine ostvaruju i određene popuste – naveli su u buticima sportske odjeće i obuće u Banjaluci.

Ekspanzija će dobiti na snazi

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić tvrdi da će u godinama preda nama onlajn prodaja doživjeti ekspanziju i na našim prostorima.

– Radi se o trendovima na koje nemamo uticaja i mi ćemo se prilagođavati kako kao potrošači, tako i kao radnici i poslodavci. Svakako da će biti i negativnih efekata na broj radnih mjesta u trgovini i u ostalim sektorima, ali ipak digitalizaciju treba gledati kao šansu u kojoj će se pojaviti mnogo više boljih i plaćenijih radnih mjesta – rekao je Aćić.

Ekonomisti ističu da su moderno poslovanje i internet kupovina dobili zamah u vrijeme pandemije virusa korona.

– Onlajn kupovina, kao metod savremene kupovine, putem kojeg, prije svega, štedimo vrijeme, ima druge poteškoće, a to je kada kupujemo robu koju želimo da probamo. Na licu mjesta kupac može da se konsultuje sa prodavcem i kupi robu prema svojim dimenzijama. To su prednosti odlaska u prodavnicu jer na taj način ništa ne rizikujemo. S druge strane, putem interneta sve češće ćemo moći da kupimo osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine – rekao je ekonomista Zoran Pavlović. Naglasio je da će sve to dovesti i do gašenja određenog broja radnih mjesta u maloprodaji, ali nikako u značajnoj mjeri.

Dobre i loše strane

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora Murisa Marić kaže da onlajn prodaja ima dobre i loše strane.

Prema njenim riječima, robu putem interneta treba kupovati isključivo od poznatih brendova, trgovačkih lanaca i sa provjerenih stranica, a nikako putem društvenih mreža.

– Trgovački lanac “Konzum” je kod nas prvi započeo onlajn prodaju. U posljednje vrijeme i drugi u svoju ponudu uključuju ovaj vid prodaje. To mnogo znači za potrošače, jer samo okrenu broj ili otvore stranicu nekog trgovačkog centra ili neke druge radnje i kliknu na potrebne kućne potrepštine, koje im za kratko vrijeme budu dostavljene na kućnu adresu, kao što je bio slučaj u doba pandemije – kazala je Marićeva.

Dodala je da stanovnici koji robu poruče putem društvenih mreža često dobiju “mačka u vreći”, zbog čega se potrošači često žale, te istakla da su stanovnici počeli da naručuju putem interneta i namještaj.

– Nedavno je bilo pritužbi na prodavca koji putem interneta prodaje namještaj, odnosno kupci su se žalili da ne dobijaju namještaj koji su naručili i vidjeli na internetu. Time se sada bavi i inspekcija – navela je Marićeva.

“Zara”

Vlasnik lanca trgovina odjećom “Zara” pokušaće da poveća onlajn prodaju tokom haosa koji je uzrokovala pandemija virusa korona. Zbog toga “Inditeks” grupacija, čija je “Zara” glavna robna marka, planira zatvaranje između 1.000 i 1.200 uglavnom manjih prodavnica.

Iz “Inditeksa” su poručili da će broj zaposlenih ostati stabilan, a radnicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za onlajn prodaju. Ukupan broj prodavnica biće smanjen sa 7.412 na između 6.700 i 6.900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih prodajnih mjesta.

GLAS SRPSKE


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više