eTrebinje
Najnovije Trebinje

Počeo upis u srednje škole-stipendije za učenike koji upišu deficitarna zanimanja

Izvor:

Fotografija:


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je konkurs za upis učenika prvih razreda srednjih škola i objavilo pregled deficitarnih zanimanja za koje će Vlada Republike Srpske finansirati stipendije i prevoz na mjesečnom nivou, učenicima koji se upisuju u prvi razred srednje škole u školskoj 2020/2021 godini.

U školskoj 2020/2021 godini u srednjim školama u Trebinju, predviđeno je da se upiše 346 učenika, raspoređenih u 14 odjeljenja. Upis u srednje škole za učenike koji su u osnovnoškolskom obrazovanju postigli odličan uspjeh obavlja se 15 i 16. juna, a za ostale buduće srednjoškolce 22. juna 2020. godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je pregled deficitarnih zanimanja za koje će Vlada Republike Srpske finansirati stipendije i prevoz na mjesečnom nivou, učenicima koji se upisuju u prvi razred srednje škole u školskoj 2020/2021 godini.

Analizirajući tržište rada i sagledavajući pravce razvoja u narednim godinama, došlo se do zaključka da su za Grad Trebinje to zanimanja koja se školuju u Tehničkoj školi i to: – rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova – mehaničar grejne i rashladne tehnike – elektičar-elektroinstalater. Dakle, to su zanimanja koja će od strane Ministarstva prosvjete i kulture biti stipendirana u školskoj 2020/2021 godini, a visina stipendije je 100,00 KM. Ova stimulativna mjera predstavlja opredjeljenje Vlade Republike Srpske da zajedno sa privrednom zajednicom kreira usmjerene upisne politike.


1 komentar

Đone Utorak, 16.06.2020. at 16:31

Kad završe školu sa deficitarnim zanimanjem imaće platu ako ih stranka zaposli, 520,00 km. Bilo bi pošteno da budućim učenicima i to kažete…

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više