“Tokom druge runde ekspertskih razgovora, vođenih juče i danas, prihvatili smo: Prvo – Da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak, gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne Crkvu”, saopštio je Marković.

Dodao je da je u tom smislu predložen poputno novi član 63 zakona, čime je tvrdi Vlada prihvatila prijedloge.

Kao drugo, Marković kaže da je predloženo da Srpska pravoslavna crkva nastavi s korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro.

“I u tom smislu smo predložili potpuno novi član 64 zakona, i jasno isključili mogućnost da vjerske objekte može korisiti bilo koja vjerska zajednica, osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, naveo je.

I najzad, treći prijedlog Vlade, kaže Marković, bio je da se predložene izmjene usvoje već prekosutra na sjednici Vlade, a nakon toga i parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog mjeseca.

“Pojednostavljeno – ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute, kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene! Riječju – da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo Vladi”, kazao je premijer Marković u obraćanju javnosti, neposredno nakon okončanja druge runde razgovora pravnih eksperata Vlade i MCP.

Premijer je rekao da ovim ustupcima, čiji su prevashodni ciljevi prevazilaženje nesuglasica i podjela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja povjerenja između države i Crkve, Vlada sa svoje strane nije postavila bilo kakve uslove.

“Jedini zahtjev Vlade bio je registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, Crkva je to odbila”, kazao je Marković.

Mitropolija o pregovorima: Neiskrene namjere Vlade Crne Gore

Nakon propalog dijaloga ekspertskih timova vlade i MCP, Episkopski savjet je sa žaljenjem konstatovao da je Crkvi danas bio postavljen utimatum obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vijekova.

U episkopskom saopštenju se ističe da je time u potpunosti ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija.

“Zahtjevom ekspertskog tima Vlade je na taj način ignorisana i odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC od 26. maja 2006. godine kojom je to najviše tijelo SPC pod predsjedništvom blaženopočivšeg patrijarha Pavla, priznajući obnovljenu nezavisnost Crne Gore, zapravo izvršena prijava tradicionalnog kontinuiteta subjektiviteta drevne Zetske mitropolije i ostalih episkopija u Crnoj Gori. Navedena odluka je 1. decembra 2006. godine zvanično uručena tadašnjem predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću”, navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta.

Jasno je, poručuju episkopi, da Vlada Crne Gore, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namjere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rješenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucjene Crkve i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje.

“Namjere i cilj Vlade je, nažalost, pokazao i pokazuje višemjesečni progon sveštenstva, monaštva i vjernog naroda počev od učešća na mirnim litijamja, preko neodobravanja privremenih boravaka sveštenstvu i monaštvu do rušenja svetinja”, navodi s u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Episkopski savjet, imajući u vidu složenost situacije u Crnoj Gori, smatra da bi prihvatanje prijedloga Crkve o izmjeni i dopuni zakona predstavljalo puno poštovanje Ustava i pravnog poretka Crne Gore i presudno doprinijelo smirivanju tenzija i napetosti u društvu.

“U pitanju je jedinstveni način da se prevaziđu suštinske podjele i problemi koji već duže vrijeme potresaju i razdiru Crnu Goru”, poručili su epikopi.

Smatraju da je bilo poniženje postavljati Crkvi ultimatum da se ponovo registruje i da iznova, kao nekakva novoformirana vjerska zajednica, stiče pravni subjektivitet koji je priznat i prepoznat od svih vlasti, pa čak i okupatorskih, kroz vijekove do danas.

Episkopi ukazuju da do danas niko nikada nije postavio pitanje postojanja pravnog subjektiviteta ove Crkve i njenih svojinskih prava na svetinjama i ostaloj zavještanoj crkvenoj imovini, o čemu postoji bezbroj dokaza od Otomanske imperije preko Kraljevine Crne Gore do SFRJ.

Poručuju i da je svima jasno, bez obzira što Vlada uporno obmanjuje međunarodnu javnost, da u zakon nije implentirana nijedna suštinski bitna preporuka Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.