eTrebinje
Svijet Vijesti

Vrijeme “lakih kredita” postaje prošlost

Izvor: Telegraf

Fotografija: Ilustracija


Kompanije u evrozoni relativno su lako dobijale kredite u drugom tromjesečju zahvaljujući državnim garancijama ali banke očekuju da će u trećem tromjesečju pooštriti uslove kreditiranja, pokazuje istraživanje Evropske centralne banke.

Korona kriza je zatvorila veliki dio privrede u eurozoni pa su se kompanije pojačano oslanjale na bankarske kredite kako bi ostale likvidne a banke su nastavile da ih snabdijevaju novcem uz ključnu podršku programa državnih garancija.

U trećem tromjesečju 2020. banke očekuju da će, u cjelini gledano, pooštriti standarde kreditiranja kompanija, što je, kako se navodi, povezano s očekivanim ukidanjem državnih garancija u nekim velikim članicama eurozone”, sažima ECB rezultate istraživanja.

Za potrebe tromjesečnog istraživanja ECB je u periodu od 5. do 23. juna anketirao 144 banke, u vrijeme kada su vlade postupno počele da ublažavaju mjere uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Istraživanje je pokazalo da je potražnja kompanija za kreditima ponovo snažno porasla u drugom tromjesečju, dosegnuvši najviši nivo otkada je ECB 2003. godine počeo da objavljuje istraživanje. U trećem tromjesečju njen rast trebalo bi da bude nešto slabiji, procjenjuju banke.

Potražnja za stambenim i potrošačkim kreditima snažno je pak pala u drugom tromjesečju i banke su pooštrile standarde za njihovu dodjelu. U trećem tromjesečju očekuju nastavak tog trenda i oporavak potražnje.

ECB je već spustila ključne kamatne stope na rekordno nizak nivo i uvela krizni program kupovine imovine kako bi osigurala likvidnost. Bankama je ponudila izuzetno povoljne kredite kako bi osigurala nastavak kreditiranja realne privrede u krizi.


Povezane vijesti

Povećani krediti građana kod MKO: Muka tjera ljude u skupa zaduženja

eTrebinje

Ko je i koliko dobio novca koje je poklonila Srbija

eTrebinje

Na račune stranaka slile se stotine miliona maraka

eTrebinje

Komercijalne banke pooštrile uslove za kreditiranje!

eTrebinje

“Nisam došao sa DRUGE PLANETE” Ko odlučuje u Srpskoj i čije pare dijeli SNSD

eTrebinje

Šta će zaduženje od 300 miliona evra donijeti Srpskoj?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više