eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Hercegovački vinari u problemu: Novu berbu dočekali sa punim podrumima

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Korona virus ostavio je posljedice na sve privredne grane, pa i poljoprivredu, a u problemu su naročito vinari i vinogradari.

Prodaja vina na jugu Srpske od proljetos je jako slaba, vina iz prošlogodišnje berbe su ostala u podrumima, a u vinogradima dozrijeva novo grožđe. Berba šardonea trebala bi početi do kraja avgusta, a onda slijede i druge sorte. Vinari kažu da nemaju gdje skladištiti nova vina, jer su stara ostala u podrumima.

Vinogradari su zadovoljni ovogodišnjim rodom, ali je neizvjesno kakva će biti prodaja grožđa i po kojim cijenama. Dragan Anđelić, direktor preduzeća „Agrofin“, koji gazduje najvećim vinogorjem u istočnoj Hercegovini ističe da je situacija složena.

– Ovogodišnji rod grožđa je dobar. Berba šardonea počeće oko 20. avgusta, ali su problem zalihe vina. Pojavili su se tržišni viškovi, sve je neizvjesno. Ista situacija je u susjedstvu, a nekontrolisani uvoz grožđa može znatno uticati na cijene – navodi on.

Anđelić kaže da je prodato oko 20 odsto zaliha vina ili čak manje, pa se dovodi u pitanje poslovanje, kapacitet vinarija i dalja prodaja.

– Vina mogu stajati, crna duže, a bijela do tri godine zadržavaju kvalitet, pa se nadamo boljem. Takođe, očekujemo i povoljne kreditne linije, garantne fondove za kredite – ističe on.

Anđelić dodaje da izvoz u zemlje EU nije u potpunosti zamro, ali da su to veoma male količine, uglavnom kupci koji ne žele da izgube provjerene poslovne partnere. Problem manjka berača se nametnuo prije nekoliko godina u Hercegovini, a ove godine berba će morati biti organizovana drugačije zbog poštovanja epidemioloških mjera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

– Što više bude moguće angažovaćemo mašine za berbu grožđa u našem vinogorju, a radiće i jedan broj berača – kaže direktor najvećeg vinogorja u istočnoj Hercegovini.

Vinariju “Petijević” kod Trebinja turisti su prošlih godina redovno posjećivali u grupama, a ovog ljeta svrati poneka grupa gosti.

– Dolaze turisti, ali mnogo manje, tek da nismo u minusu – ističe vlasnik Ranko Petijević.

On dodaje da je rod grožđa ove godine dobar, da se mogu proizvesti kvalitetna vina, samo da tržište krene.

– Zadovoljni smo rodom, kiša početkom avgusta je dobro došla vinogradima. Uspjeli smo održati grožđe, iako je godina za vinogradare bila teška i trebalo je više zaštite, a preparati poskupjeli. Ako nema prodaje nema ni novca, a vino propasti neće – zaključuje Petijević.

U “Hercegovačkoj kući” u centru Trebinja kažu da je vino iz trebinjskih podruma i dalje najtraženiji proizvod. Prema riječima zaposlenih, ove godine kupci su, isključivo domaći turisti, pošto stranaca nema, a iako, prodaje ima, ona je manja nego predhodnih ljetnih sezona kada je Trebinje beležilo turističke rekorde. Pored vina, ono što posjetioci grada na jugu Srpske najviše kupuju u prodavnici domaćih proizvoda su sir, med i sokovi.


Povezane vijesti

Hercegovina bez ministra i u ovoj Vladi RS

eTrebinje

Iz Trebinja podrška vinarima iz Velike Hoče

eTrebinje

Sve više droge na ulicama Hercegovine (VIDEO)

eTrebinje

Višković o investicijama: „Došao je trenutak da počne da se rješava putna infrastruktura u Hercegovini“

eTrebinje

Ko su poslanici iz Hercegovine?

eTrebinje

Pršut najbolja hercegovačka delicija

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više