eTrebinje
Najnovije Region Vijesti

Srbija prva Evropska zemlja koja će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela

Izvor: DW

Fotografija: Ilustracija


Bez reakcija u njemačkim medijima na sastanak u Vašingtonu, samo šture vesti: Srbija i Kosovo su se dogovorile oko normalizacije ekonomskih odnosa, kao i – Srbija je Trampu učinila važan ustupak u bliskoistočnom sukobu.

Njemački mediji nisu posvetili veliku pažnju rezultatima sastanka Donalda Trampa, Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Vašingtonu. Uglavnom se prenose agencijske vijesti, bez mnogo detalja o samom sporazumu. Stiče se utisak da je veća pažnja posvećana priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

„Prema američkom predsedniku Donaldu Trampu Srbija će, po uzoru na SAD, svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim. To je Tramp saopštio u petak, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u Bijeloj kući.

Preseljenje ambasade u Jerusalim

Srbija će još ovog mjeseca otvoriti trgovinsku kancelariju u Jerusalimu, a ambasada bi potom trebalo da se preseli do jula sledeće godine“, piše njemačka novinska agencija DPA.

„Prema informacijama jednog portparola izraelski premijer Benjamin Netanjahu se zahvalio predsedniku Srbije za njegovu odluku, da se ambasada preseli u Jerusalim. Netanjahu je takođe odao počast Trampu za njegov doprinos. A Tramp je rekao: „Mislim da ćemo imati veličanstveni mir na Bliskom Istoku „.

Prema izraelskim izvorima, Srbija bi bila prva evropska zemlja koja otvara ambasadu u Jerusalimu. „Ovo je fantastično. Mi to zaista cijenimo“ rekao je Tramp, prenosi dalje dpa.

„Američki predsjednik je nakon sastanka u Bijeloj kući najavio da su se većinski muslimansko Kosovo i Izrael takođe složili o normalizaciji i da će uspostaviti diplomatske odnose.

Tramp je krajem 2017. jednostrano priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i maja 2018. tamo prebacio američka ambasadu iz Tel Aviva. Od tada, Palestinci bojkotuju američku vladu. U američkoj predizbornoj kampanji, Tramp preseljenje američke ambasade navodi kao važan uspjeh svoje vlade.

Status tog grada je jedno od centralnih pitanja u bliskoistočnom sukobu. Izrael tvrdi da je Jerusalim njegova „večna i nedeljiva prestonica“ i odbija zahteve Palestinaca da istočni deo Jerusalima bude buduća prestonica nezavisne palestinske države.

„Sigurniji Balkan i svet“

Prema Trampu, Srbija i Kosovo su se složili oko normalizacije uzjamnih ekonomskih odnosa.Tramp je rekao da je to bio „istorijski dan“.

Poslije godina neuspjelih političkih pregovora, a kako bi se prevazišle razlike, njegova Vlada je predložila da se dve strane usredsrede na otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast, rekao je Tramp.

Vučić, Hoti i Tramp su u petak potpisali odgovarajući sporazum, piše dalje dpa. Tramp je rekao da su ovim sporazumom Srbija i Kosovo „svoje zemlje, Balkan i svet“ učinili sigurnijim. Takođe je rekao da se raduje poseti objema zemljama „u ne tako dalekoj budućnosti“.

Srbija odbija da prizna Kosovo koje je gotovo isključivo naseljeno Albanacima, od kada se ono 1999. uz pomoć NATO odvojilo od Srbije i potom 2008. proglasilo nezavisnost.

Vučić i Hoti su imali dvodnevne razgovore u Vašingtonu koji su se završili u petak. Ovaj sastanak, na inicijativu američkog diplomate Ričarda Grenela, trebalo je da se održi u junu, ali je potom odložen, piše dpa.

Tramp u izbornoj kampanji

EU je glavni posrednik u ovom sporu, ali su se odnedavno uključile i SAD. U julu, nakon godinu ipo prekida, Beograd i Priština su prvi put ponovo imale direktne razgovore uz posredovanje EU. Brisel je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije učnio preduslovom za pristupanje Srbije EU.

Kritičari se plaše da bi posredovanje Vašingtona moglo da omete paralelne razgovore pod posredovanjem EU – i da Trampa interesuje samo diplomatski uspeh pred predsjedničke izbore, piše agencija AFPD.


Povezane vijesti

U Beogradu skup protiv nasilja, desetine hiljada ljudi u šetnji, blokade Gazele i Brankovog mosta

eTrebinje

Vlahovićeve majstorije za krucijalna tri boda Srbije

eTrebinje

Haos u Skupštini Srbije: Tvrdio da ne prozivaju prisutne pa iskočio ispod klupe (VIDEO)

eTrebinje

Pogoršana situacija u Srbiji: Visina snijega i do 70 centimetara

eTrebinje

Incident u Skupštini Srbije, opozicija prekinula Vučićevo obraćanje (VIDEO)

eTrebinje

Srpska svetinja u kojoj se nalaze mošti tri potomka Nemanjića: Skrivena od radoznalih pogleda

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više