eTrebinje
Region Vijesti

CRNOGORSKA PLJAČKA VIJEKA: U Narodnom muzeju nedostaje 2.914 predmeta (POGLEDAJTE SPISAK)

Izvor: viejsti.me

Fotografija: Prijestolnica Cetinje


Državna komisija za nadzor nad svim postupcima revizije u Narodnom muzeju u konačnom izvještaju konstatovalaje da ovoj ustanovi nedostaje 2.914 muzejskih predmeta.

Najviše predmeta, 1.333, fali u Njegoševom muzeju, zatim Muzeju kralja Nikole (967 predmeta), Istorijskom muzeju, Stalna postavka (324 predmeta), Etnografskom muzeju (194), a Umjetničkom muzeju fali 96 predmeta.

Ističe se i da dokumentaciona služba NMCG se nije pokazala kao pouzdan izvor informacija o stanju muzejske dokumentacije zbog nedostatka stručnog kadra.

“NMCG nije u potpunosti primijenio propise iz oblastu muzejske djelalatnosti nakon 2010. godine, te je isto imalo za posljedicu otežan postupak revizije ukupnog muzejskog materijala, muzejske, dokumentacione, biblotečke i arhivske građe koja se čuva u ovoj ustanovi. Naročiti problem je uočen u oblasti zaštite pokretnih kulturni dobara koja se nalaze u NMCG. Može se zapaziti da nije postojao kontinuitet u saradnji sa službom zaštite, nekad Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, odnosno sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara”, navodi se u reviziji.

U odnosu na prostorne kapacitete, uslove i mikroklimatske uslove za čuvanje muzejskog materijala, kako se dodaje, Državna komisija je konstatovala da u prostorima kojima raspolaže NMCG nijesu obezbijeđeni optimalni uslovi za smještaj i čuvanje muzejskog materijala i muzejske dokumentacije.

“Ovakva konstatacija proistekla je iz činjenice da NMCG ne raspolaže dovoljnim prostorom za smještaj i ekspoziciju muzejskog materijala. Takođe, mikroklimatski uslovi depoa su nezadovoljavajući, jer zbog lošeg ventiliranja prostora dolazi do kondenzacije. U odnosu na sprovođenje preventivnih mjera zaštite Državna komisija je osim loših klimatskih uslova konstatovala potpuni izostanak preventivne konzervatorske zaštite, što se dovodi u vezu sa nesprovođenjem postupka revizije, a ima direktan uticaj na stepen očuvanosti muzejskih predmeta”.

Takođe je konstatovano da da objekti NMCG nijesu kvalitetno obezbijeđeni.

“Takođe, kontrola pristupa osoblja i korisnika muzejskog materijala i dokumentacije nije obezbijeđena na adekvatan način, odnosno ovaj važan segment muzejske djelatnosti nije u dovoljnoj mjeri organizovan u skladu sa Pravilnikom o zaštiti muzejskog materijala i muzejske dokumetancije. Državna komisija je konstatovala da dosadašnja muzejska dokumentacija nije sadržala podatke o kulturno-istorijskoj, ali ni materijalnoj vrijednosti muzejskih predmeta, te je kroz nadzor nad sprovođenjem revizije u NMCG, urađena kulturno-istorijska vrijednost, odnosno sistematizovani su muzejski predmeti na one sa statusom kulturno dobro i one koji imaju kulturno-istorijske vrijednosti, ali do sada nijesu valorizovani.

Radi obaveze osiguranja muzejskih predmeta i objekata NMCG, neophodno je u narednom periodu sprovesti odredbu člana 5 stav 1 tačka 7 Zakona o muzejskoj djelatnosti, koja propisuje da je muzejska kategorija stepen kulturno istorijske vrijednosti muzejskog predmeta koja je utvrđena na osnovu njegove stručno-analitičke obrade, a u postupku izrade muzejske dokumentacije utvrditi i materijalnu vrijednost muzejskih predmeta. Imajući u vidu da je u postupku revizije zapažen značajan broj nedostajućih predmeta,

Ministarstvo kulture je aktom br. 04-015/20-526 od 31.01.2020. godine zatražio od NMCG da na osnovu prikupljene dokumentacije, pokrene odgovarajući postupak kod Uprave policije, što je NMCG i učinio dostavljanjem zahtjeva sa dokumentaijom o nedostajućim muzejskim predmetima (akt NMCG Upravi policije br. 01-388 od 24.02.2020. godine i Državnom tužilaštvu br. 01-389 od 24.02.2020. godine, sa spisakom muzejskih predmeta za koje je u postupku revizije utvrđeno da nedostaju u NMCG)”, navodi se u opštoj ocjeni stanja.

 


Povezane vijesti

Gužva za praznike, hoteli u Crnoj Gori dobro popunjeni

eTrebinje

Crna Gora donosi protokol o mjerma tokom ljetovanja

eTrebinje

“Bio je kršten i slava mu je bila Sveti Đorđe” Iz muzeja odgovorili američkom ambasadoru na izjave da je Tesla bio Amerikanac (Video)

eTrebinje

Granice Crne Gore za turiste će ove godine biti otvorene

eTrebinje

U Kotoru uhapšen navodni vođa kavačkog klana

eTrebinje

Kramon: Kina na ime duga može preuzeti veći dio obale Crne Gore

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više