eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

BiH ima najniži bruto društveni proizvod u regionu

Izvor: BN TV

Fotografija: Ilustracija


Pandemija virusa korona smanjila je bruto domaći proizvod svih zemalja u svijetu.

Ova ekonomska kriza najbolje je pokazala stanje ionako siromašnih zemalja. Tako je Bosna i Hercegovina dospjela na posljednje mjesto u odnosu na države bivše Jugoslavije sa BDP – om po glavi stanovnika od svega 5.762 dolara. Ekonomisti kažu da uzrok nije virus korona, te da je stanje loše već godinama.

Bosna i Hercegovina je u odnosu na države bivše Jugoslavije imala najmanji bruto domaći proizvod u prva tri kvartala prošle godine. Iako je pandemija virusa korona uticala na ekonomiju cijelog svijeta, Slovenija i dalje prednjači u odnosu na komšije sa BDP po glavi stanovnika od 25.039 dolara. Odmah iza nje su Hrvatska i Srbija sa 14.000, odnosno 8.000 dolara. Posljednja u nizu je Bosna i Hercegovina sa BDP – om od svega 5.762 dolara po stanovniku, a ispred nje su čak i Makedonija i Crna Gora.

Stručnjaci iz privrede kaže da odgovornost za ovakvu situaciju nije na radnicima već na institucijama koje očigledno nemaju nikakvu strategiju za razvoj realnog sektora, poručuje Milan Aleksić.

„Taj podatak gdje mi vidimo da je Bosna i Hercegovina pet puta gora od jedne Slovenije po glavi stanovnika i puno slabija od svih zemalja u regionu, tačno nam govori gdje smo. To su poražavajuči podaci koji su alarm za uzbunu“, kaže Aleksić.

Bruto domaći proizvod je najbolji pokazatelj moći odnosno nemoći jedne države, poručuju ekonomisti.

„Mi smo došli u situaciju da smo najgori, a nismo bili najgori. Čak smo prije nekog izvjesnog vremena bili i ispred Srbije i Makedonije. Međutim, naš slab rast, a njihov dobar je i doveo do toga da smo mi posljednji“, kaže ekonomista Predrag Duduković.

Iako predstavnici svih nivoa vlasti tvrde da smo u nezavidnoj situaciji zbog epidemije virusa korona, stručnjaci kažu da BiH ima nizak BDP već godinama.

„Ne možemo se pohvaliti BDP – om ni u prethodnim godinama i ne možemo reći da je korona upropastila sve. Jedini način da jačamo svoj BDP jeste jačanje privrede“, kaže Duduković.

Prognoze Svjetske banke su da će BDP u Bosni i Hercegovini ove godine porasti za 2,8 odsto, iako su očekivanja bila da će taj procenat ići i do 3,5.

 


Povezane vijesti

Kovid propusnice kucaju na vrata BiH

eTrebinje

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Dodika

eTrebinje

BiH po smrtnosti druga u svijetu, a prva u Evropi

eTrebinje

Vučić: Svi smo u velikom problemu

eTrebinje

SAD uvodi nove mjere za korumpirane u BiH

eTrebinje

Vučić: Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više