eTrebinje
Region Vijesti

Preminuo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić!

Izvor: N1

Fotografija: Ilustracija


Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u Zagrebu u 66. godini.

Dr. Mladen Bušić, direktor bolnice Sveti Duh, u kojoj je tokom noći preminuo Bandić, za N1 Zagreb je kazao da je gradonačelnik imao srčani udar i da je, nažalost, preminuo.

O smrti gradonačelnika oglasio se i Grad.

“U dubokoj tuzi obaveštavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini života od posledica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, objavljeno je u nedelju u noć iz Grada Zagreba.

“Živeo je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći celoga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu sahrane, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vest, javnost ćemo obavestiti naknadno. Počivao u miru”, objavili su.

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslediplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Opštini Pešćenica.

Bio je oženjen i imao jednu kćerku.

Politička karijera

Od 1995. do 2000. bio je odbornik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. poslanik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za odbornika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja te godine na sednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. juna 2000. godine pa je ponovno izabran izabran 20. juna 2001. godine.

U aprilu 2002. izabran je za zamenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći put je postao zagrebački gradonačelnik u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača), po pet puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U junu 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Zagreb će do izbora voditi zamenica gradonačelnika

Gradom Zagrebom će do lokalnih izbora u junu upravljati Jelena Pavičić Vukičević, zamenica gradonačelnika Milana Bandića.

Iz Stranke rada i solidarnosti su za 24sata potvrdili da će grad do izbora voditi dugogodišnja Bandićeva saradnica Jelena Pavičić Vukičević (46), jedna od dveju zamenica gradonačelnika. Druga zamenica je Olivera Majić.

U slučaju smrti gradonačelnika nakon dve godine mandata, do izbora grad vodi neko od njegovih zamjenika.

Jelena Pavičić Vukičević je saradnica Bandića od početaka njegove karijere, a sama ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju gradom.

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više