eTrebinje
Najnovije Trebinje

U KAMENU SVETO MJESTO: 500 dana izgradnje duhovnog centra Mrkonjići (Foto)

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


„Ove godine dvanaestog maja, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog čudotvorca, Hercegovci i vaskoliki srpski narod očekuje osvještanje novosagrađenog duhovnog centra Mrkonjići“, bilo je prvo što nam je želio istaći crkvenjak Neđo Bošković, kada smo došli da posjetimo ovo veliko gradilište.

Ne krijući oduševljenje urađenim građevinskim radovima, Neđo nas je proveo kroz portu ovog novog manastirskog kompleksa, koji kao da je sa tim novim pratećim objektima ‘uzase’ unjedrio crkvu Svetog Vasilije, izgrađenu prije trideset godina. Kamen okresan i uzidan na svakom pedlju ovog velelepnog prostora, obasjan januarskim suncem, zračio je nekom neobičnom svjetlosti. Golema ostarjela košćela, izrasla za četiri vijeka na porti manastirskoj, kao da je od zemlje ka nebu rastavila ovo toplo gnijezdo svetog mjesta.

Foto: Radio Trebinje
Foto: Radio Trebinje

 

Pošto su radovi na ovom kompleksu planirani u nekoliko faza, pravi sagovornik za potpune i tačne podatke bio nam je Vedran Furtula, v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, koji nam je precizirao sve što je bitno za ovaj objekat:

„Ugovoreni radovi u prvoj fazi izgradnje odnose se na kompleks religijskih objekata, razvijen oko crkve Svetog Vasilija, koji ima niz sadržaja, a to su – kelije, radionice, kuhinja, gostiona, palionica za svijeće, toaleti… Takođe, potkrovni dio ima dobro iskorišten prostor, gdje su pretežno izgrađene kelije, a u jednom krilu se nalaze radionice sa galerijom. Druga faza podrazumijeva kompleks objekta Vidikovac sa pratećim sadržajima”.

Foto: Radio Trebinje

Na današnji dan, rekao nam je načelnik Furtula, izvedeni su i skoro u cjelosti završeni radovi na kompleksu objekata oko crkve Svetog Vasilija, a trenutno se vrše radovi na uređenju prostora ispod kompleksa. To je dodadak postojećoj porti koji je namijenjen većem broju hodočasnika i vjernika.

Vedran Furtula nam je dao nekoliko podataka koji su vrlo bitni da ostanu zabilježeni: u prvoj fazi izgradnje prikupljena su sredstva – Republika Srbija 800.000 KM (donatorska sredstva), Republika Srpska 800.000 KM i Grad Trebinje 1.000.000 KM. Ukupno su predviđena sredstva oko 2.600.000 KM za prvu fazu.

Foto: Radio Trebinje

Takođe smo saznali od našeg sagovornika da su izvođači radova (za fazu 1) konzorcijum „Siga“ i „Segment“ Trebinje, a ugovoreni rok izvođenja radova je 500 dana.

U razgovoru sa nekoliko sagovornika koji su uključeni direktno u ovaj značajan projekat za naš grad, te sa ljudima koji ničim nijesu vezani za izgradnju duhovnog centra Mrkonjići, preovladava jedno opšte mišljenje – da poslije svih dešavanja u Crnoj Gori, Mrkonjići i duhovni centar postaju kao nasušna potreba da ostanemo sabrani oko naše Svetinje.

Foto: Radio Trebinje

Ono što je urađeno u rodnom selu Svetog Vasilije i ono što se još planira uraditi, za grad Trebinje neće biti ništa manje značajno od urađenog prostora na Crkvini, odnosno Hercegovačkoj Gračanici. U duhovnom, vjerskom i nacionalnom smislu, te značaju za Eparhiju ZHiP, kao i cijeli pravoslavni narod Istočne Hercegovine a i šire – ovaj objekat imaće daleko veći značaj i ulogu. Ovo su najčešće isticali naši sagovornici kad smo posjetili novosagrađeni  duhovni centar.

Vedran Furtula nam je potvrdio da je u saradnji sa Eparhijom dogovoreno da osvještanje krstova, zvona i manastirskog kompleksa bude 12. maja 2021. godine, na dan kada se slavi Sveti Vasilija Ostroški Čudotvorac.

Izvor: Radio Trebine


Povezane vijesti

Ovdje se rodio čudotvorac: Pogledajte kuću Svetog Vasilija Ostroškog (VIDEO)

eTrebinje

Mrkonjići slave Svetog Vasilija: Predsjednica Srpske sa Hercegovcima dijeli radost praznika

eTrebinje

“Lux travel” sutra organizuje besplatan prevoz do Mrkonjića

eTrebinje

Mrkonjići proslavljaju Svetog Vasilija

eTrebinje

Duhovni centar u Mrkonjićima na ponos svih pravoslavaca (VIDEO)

eTrebinje

Praznik svetog Vasilija Ostroškog proslavljen u Mrkonjićima, rodnom mjestu svetitelja

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više