eTrebinje
Region Vijesti

Jelena Buhač Radojičić: Ja sam “Dara iz Jasenovca”

Izvor: Politika

Fotografija: Politika


Preživjeli logoraši poslali svoja svjedočenja „Varajetiju” i „ Los Anđeles tajmsu” uz zahtjev da objave ispravke svojih tekstova u kojima su američki mediji tvrdili da se radi o srpskoj mitomaniji i fikciji i da se Jasenovac nije dogodio.

Film vrsnog reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen je na bazi moje istinite priče. Ja sam zapamtila kako su ubili brutalno, preda mnom, onu ženu koja je sakrila zlato u punđi, majka nije mogla da mi skloni pogled iako je okrenula moju glavu ka kecelji. Ta trauma ostala je trajno zabilježena, kao i trenutak kada su nas razdvojili od naše majke i kada su mi odnijeli brata. Nekada me sve te traume bude noću. Imala sam sreće.

Spasila me je Diana Obekser Budisavljević. Međutim, ni danas ne znam sudbinu moga brata, jer smo bili razdvojeni. Možda i moj brat živi negdje i ne zna da je Srbin, jer bio je samo beba.”

Ovim riječima , Jelena Buhač Radojičić, koja je kao djevojčica preživjela užase jasenovačkog logora, obratila se na konferenciji za novinare u organizaciji Udruženja logoraša Jasenovca. Skup u Beogradu upriličen je u znak podrške prof. dr Gideona Grajfa, eksperta za Aušvic i Holokaust, a protiv pisanja američkog „Varajetija” i „Los Anđeles tajmsa” o filmu „Dara iz Jasenovca” i dovođenja u pitanje vjerodostojnosti i istinitosti o stradanju Srba u tom logoru.

Učesnici konferencije, mahom preživjeli logoraši koji su u Jasenovcu bili zatočeni kao djeca, potpisali su se tom prilikom na unutrašnji primjerak Grajfove knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana” i ispisali svoje poruke. Ta publikacija će, uz zahtjev „Varajetiju” i „ Los Anđeles tajmsu” da se objavi ispravka tekstova u ovim glasilima i uz Grajfovo protestno pismo (koje je „Politika” objavila na naslovnoj strani u petak), biti poslata na adrese ova dva medija.

Obraćajući se novinarima, Jelena Buhač Radojičić, koja je došla na konferenciju uprkos teškoj povredi ruke, pokazala je logoraške kartone.

Došla bih i na jednoj nozi samo da pokažem logoraški karton lično, da bi se skinula anatema sa filma o Dari iz Jasenovca gdje su neobaviješteni novinari napisali da se radi o ’srpskoj mitomaniji’ i fikciji, da se Jasenovac nije dogodio i da nije bio logor za Srbe. Imala sam samo sedam godina, a već sam bila u logoru Jasenovac. Izgubila sam 89 članova bliže i dalje porodice. Jasenovac se zaista desio. Aušvic se zaista dogodio. Zato zaustavimo reviziju. Još smo živi. Sjećamo se. Budimo glas nevinih žrtava”, istakla je ona.

Svoje poruke uredništvu dva američka medija, uputili su i Slavko Milanović, predsjednik Udruženja logoraša Jasenovca, Smilja Tišma, narodni poslanik koja je takođe kao dijete bila zatočenik jasenovačkog logora, kao i Gojko Rončević Mraović, preživeli dečji logoraš Jastrebarskog. Ističući da je u taj ustaški logor odveden sa šest godina, on je podsjetio da ni nacistički rajh u čitavoj okupiranoj Evropi nije imao logore za djecu.

Pošto sam bio izdržljiv, bio sam odabran za ’preobuku’ i imao sam sreću da preživim, dok su druga djeca umirala oko mene. Nekolicinu nas odveli su na ’prevaspitavanje i pokrštavanje’ i tjerali nas da pjevamo ustaške pjesme i oblačili nam ustaške uniforme. I danas noću čujem krike djece kojima su mazali usta cijanidom da bi brže umirala ili ih nabijali na bajonete jer vrište ili plaču”, napisao je on.

Inicijativu preživjele djece logoraša podržao je i general Vidosav Кovačević, predsednik Кrovne organizacije veterana Srbije, kao i Udruženje novinara Srbije, čiji je predsjednik Vladimir Radomirović takođe ostavio svoju poruku u primjerku Grajfove knjige.

Potraga za istinom i omogućavanje dijaloga najvažniji su posao novinara, naročito onda kada su istina i sloboda govora na udaru. Pozivam i sve strane novinare koji pišu ili će pisati o genocidu u NDH, da dobro istraže podatke, da pročitaju knjige preživjelih Srba i Jevreja ili istorijske studije, da pronađu još uvek živu djecu logoraše i potomke i rodbinu zatočenika ustaških logora smrti. I da tek posle toga objave svoje članke. Istina je blizu nas. Ne pravimo se da je nema, ma koliko teška bila”, ukazao je Radomirović.

Na kraju konferencije je Dijana Dragosavljević, učenica prvog razreda srednje muzičke škole „Кosta Manojlović”, izvela pjesmu „Đurđevdan” u znak sjećanja na logoraše Jasenovca.

Poruka potomka Nikole Tesle

Među onima čije će pisane poruke biti upućene na adrese „Varajetija” i „Los Anđeles tajmsa” je i Lazar Кosanović, potomak Nikole Tesle. Uz podsjećanje da je Tesla našao utočište u SAD, među Amerikancima i američkim narodom, Кosanović je napisao da bi ovaj velikan čovječanstva , da je ostao u matici, vjerovatno i sam završio u Jasenovcu, baš kao njegovih 14 srodnika koji su tamo brutalno ubijeni. On je ukazao i da je u toku ustaškog genocida na području NDH stradalo ukupno 91 čovjek prezimena Tesla.

Zahvalni smo američkom narodu što je pružio spas Tesli, ali smo duboko potrešeni izveštajem američkih novinara da Jasenovac nije postojao i da je djelo ’srpske mitomanije’. Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti su umirali mučeničkom smrću, a neki od njih, poput rabina Isaka Danijela Danona i Vukašina Mandrape iskasapljeni su na komade. Njihova tragična sudbina, kao i brutalno ubijanje 13 članova porodice Teodora Hercla i 14 članova porodice Tesla, ostali su kao paradigma stradanja čitavih porodica u Jasenovcu. Ova poruka je skroman doprinos mene, kao jednog od živih potomaka velikog Tesle, u ime moje porodice koja se sjeća”, napisao je Lazar Кosanović.


Povezane vijesti

Standard bh. građana sve lošiji: Troškovi života skočili 410, a plate tek 74 KM

eTrebinje

Životni standard pada, BiH jedina ne reaguje

eTrebinje

Sve što bi trebalo da znate ukoliko želite da kupite psa

eTrebinje

“ZA ČISTU PETICU” Moj život, moja priča, glasila je tema pismenog, a zbog onog što je mali Dajo napisao Balkan plače od smijeha (FOTO)

eTrebinje

Dino Merlin priznao: “Bio sam teško bolestan, tek sada mogu da pričam o tome” VIDEO

eTrebinje

KAKO SE ŽIVI U DUBAIJU? Gorivo plaćaju oko 40 centi, bagatela je i taksi, ali njihove priče otkrivaju pravu istinu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više