eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Ugostitelji nezadovoljni, Vlada nema novca za njihove zahtjeve!

Izvor: BN

Fotografija: Ilustracija


Dok frizerski i kozmetički saloni u ponedjeljak počinju sa radom, Vlada nije prihvatila prijedlog ugostitelja da se i njima dozvoli otvaranje objekata.

Iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva „Horeka“ navode da su dobili informaciju da u budžetu nema novca za ispunjavanje svih njihovih zahtjeva.

Za to vrijeme u Prijedoru ugostitelji i dalje negoduju zbog mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj i u narednih sedam dana biće onemogućen rad. Kada epidemiološka situacija bude povoljnija, radno vrijeme objekata određivaće lokalne zajednice, a ne Republički štab za vanredne situacije.

Dobili su ugostitelji i obećanje da će se broj ljudi ubuduće određivati prema kvadraturi objekta, a mjera koja nije ni odobrena, ni odbijena tiče se poreza i doprinosa.

„Cilj ove mjere bio je da na plate od 1000 KM plaćamo doprinose od 250 KM, samim tim bi plate radnicima u ugostiteljstvu podignute na 1000 KM, radnici bi bili kreditno sposobniji i samim tim bi to bilo značajno za naše radnike, međutim, nismo naišli na odobrenje odmah. Imali smo nekih 10 zahtjeva, međutim, moramo biti svjesni da ni budžet Vlade Republike Srpske nije pripremljen za ovu situaciju i da ovo sve dugo traje. Dobili smo konkretna objašnjenja da nema nešto novca “- ističe član Upravnog odbora Udruženja „Horeka“ Miloš Stanišić.

Iz Udruženja „Horeka“ poručuju da su dobili obećanje Vlade Republike Srpske da će priznati ukupne prijavljene doprinose na plate u martu.

Dodaju da je dogovorena i odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana, te da je omogućeno i postizanje reprograma sa Poreskom upravom za dospjele obaveze poreza i doprinosa.

Iz Vlade Srpske, nakon sastanka, oglasili su se saopštenjem u kojem ističu da će biti formirana radna grupa koja će imati zadatak da tehnički usaglasi i izračuna fiskalne efekte dogovorenih mjera.

Za to vrijeme u Prijedoru i dalje vlada nezadovoljstvo zbog mjera Republičkog štaba za vanredne sitaucije.

„Dosta toga  su obećali, a nisu ispunili tako da se mi sa tim nećemo zadovoljiti. Imamo podršku i iz drugih gradova i organizovaćemo proteste“ – ističe predsjednik Udruženja ugostitelja iz Prijedora Goran Dakić.

„Pitamo zašto je ugostiteljstvo prepoznato kao najveći problem. I to bismo prihvatili ukoliko bi Vlada našla sredstava kojih vjerovatno ima. Ako ih ima za avione, kamione, automobile onda ih mora biti i za ugostitelje“ – navodi Ranko Zgodić iz Zanatsko-preduzetničke komore Prijedor.

Dok su ugostiteljski objekti još na čekanju, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije od ponedjeljka biće dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima, kao i apotekama koje se nalaze unutar tržnih centara.  Biće dozvoljena i dostava hrane i pića do 22 časa.

 


Povezane vijesti

Ugostitelji najavili: Diže se cijena kafe na 2KM

eTrebinje

Mnogi ugostitelji u Srbiji prestali da rade od 22 sata

eTrebinje

Ugostitelji na mukama zbog manjka radnika

eTrebinje

Đajić: Produžiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata

eTrebinje

Sindikalci traže povećanje plata i minimalac od 600 KM – Stigao odgovor poslodavaca

eTrebinje

Najavljena uplata doprinosa i minimalaca za frizere i ugostitelje

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više