eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Novi vid prevare prilikom internet kupovine: najčešće na olx.ba sajtu

Izvor: Srpska Info

Fotografija: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA


Na portalima koji se bave prodajom roba i usluga preko interneta pojavili su se novi prevaranti koji pokušavaju građanima skinuti novac sa računa.

Ovaj novi vid prevare za sada je najčešće primjećen na sajtu olx.ba, a upravo su oni savjetovali građanima da budu oprezni prilikom kupovine i da ne daju svoje podatke.

Jedan Banjalučanin ispričao nam je kako su ga nedavno pokušale prevariti nepoznate osobe.

– Stavio sam jedan artikl da prodajem i ubrzo mi se javila jedna osoba. Malo mi je bilo čudno što je prvi kontakt bio preko Vocapa i sa veoma čudnog broja, ali sam pokušao dogovoriti s njima da im prodam artikl – kaže naš sagovornik.

Sumnjiva adresa

 Ovaj novi vid prevare za sada je najčešće primjećen na sajtu olx.ba, a upravo su oni savjetovali građanima da budu oprezni prilikom kupovine i da ne daju svoje podatke.

Jedan Banjalučanin ispričao nam je kako su ga nedavno pokušale prevariti nepoznate osobe.

– Stavio sam jedan artikl da prodajem i ubrzo mi se javila jedna osoba. Malo mi je bilo čudno što je prvi kontakt bio preko Vocapa i sa veoma čudnog broja, ali sam pokušao dogovoriti s njima da im prodam artikl – kaže naš sagovornik.

Sumnjiva adresa

Dodaje da mu je ta osoba rekla da kupovinu želi da obavi putem Safe Deala na olx.ba.

– Ranije sam nešto kupovao i prodavao preko pomenutog sajta, ali nikada nisam čuo za taj način transfera. U poruci su mi rekli da će mi uplatiti novac na račun, a da će zatim kurir doći na moju adresu da preuzme robu – kaže sagovornik Srpskainfo.

Ističe da je ubrzo poslije toga dobio još jednu poruku sa istog broja u kojoj je pisalo da je novac uplaćen, te da samo treba njegova potvrda i link sajta gdje sve treba potvrditi.

– Čim sam vidio link sajta posumnjao sam da je riječ o prevari. Zbog toga što je zvanični sajt stranice olx.ba, a oni su me slali na adresu olx-ba. Kada sam kliknuo na link koji su poslali otvorila se nova stranica, gdje su tražili da unesem svoj broj računa, ime banke i slične podatke. Znao sam da nešto nije u redu i odlučio sam da pozovem korisničku podršku sajta – priča za Srpskainfo ovaj Banjalučanin.

Upozorenje

Prema njegovim riječima, korisnička podrška sajta olx.ba mu je rekla da oni nemaju taj vid kupovine i da je riječ o mogućoj prevari, te da su o tome i ranije obavijestili sve svoje klijente, privatnom porukom.

– Na sreću, ja nisam nasjeo na ovu njihovu prevaru, ali je sve tako dobro urađeno i bojim se da ima građana koji su dali svoje podatke i ostali bez novca – poručio je naš sagovornik.

Oko ovih problema kontaktirali smo i najveći sajt u BiH za prodaju stvari preko interneta olx.ba. Oni su nam takođe potvrdili da je ovdje riječ o prevarama.

Jasmin Marić, direktor sektora za razvoj poslovanja na pomenutom portalu, rekao nam je da su svjesni globalnih i organizovanih napada s ciljem zloupotrebe brenda OLX u svrhu prevare korisnika.

– Napadači koriste sofisticirane metode, i to najčešće kontaktirajući naše korisnike izvan OLX platforme, što nam značajno otežava zaštitu korisnika i konkretnije djelovanje – kaže Marić.

Način transakcije

Dodaje da metod kojom se služe napadači je uvid u trenutno aktivne ponude na OLX i evidentiranje broja telefona prodavača.

– Nakon toga, napadači kontaktiraju prodavce putem Vibera, Vocapa ili drugih komunikacionih platformi, glumeći zainteresovanog kupca. Pri tome im traže kartične podatke ili šalju link putem kojeg im prodavci trebaju uplatiti i doznačiti novac kako bi se realizovala trgovina. Takve stranice su često grafički i sadržajno vrlo slične izgledu OLX kako bi prevara bila jednostavnija. Bitno je da naglasimo da OLX trenutno nema mogućnost kartičnih plaćanja roba i usluga već se većina transakcija vrši gotovinskim plaćanjem, putem kurirskih službi ili pri susretu kupca i prodavca – istakao je Marić.

Preventiva

Portparol MUP Republike Srpske, Danica Gnjatović, ističe da svake godine imaju dosta prijava da su građani prevareni preko interneta.

– S obzirom da se kupovina u doba pandemije preselila u virtuelno okruženje, Ministarstvo redovno poziva građane na pojačan oprez, pogotovo za datume u kojima se očekuje veći broj kupovina putem interneta, kao što su Dan zaljubljenih, Međunarodni dan žena, tokom sniženja – „Black Friday“ i slično. Kao i kod svih krivičnih djela, i kod prevara putem interneta najbolja je prevencija. Neophodno je da građani konstantno imaju na umu da postoje lažne internet stranice za kupovinu, lažne igre na sreću, lažne dobitničke kartice, mejl poruke koje promovišu neki poseban dan, poziv u pomoć i mnogo drugih načina putem kojih mogu postati žrtva prevare – pojasnila je Gnjatovićeva.

Dodaje da prilikom pretraživanje interneta, kupovine i slično uvijek trebamo koristiti vlastiti pametni telefon, tablet ili računar, odnosno nastojati izbjegavati sredstva koja koristi veliki broj ljudi.

– Prilikom pristupanja internet pretraživačima, kada kupujemo nešto putem interneta, osim opasnosti da ostanemo bez određene novčane sume, uvijek postoji opasnost od kompromitacije našeg identiteta. Naime, da bismo pristupili određenim internet stranicama, društvenim mrežama i slično, nerijetko moramo dostaviti određene lične podatke kao što su ime i prezime, broj bankovnog računa, adresu i slično. Kompromitacija ovih podataka može imati dalekosežnije posledice od gubitka određene sume novca – upozorila je Danica Gnjatović.

Portparol MUP RS Danica Gnjatović za Srpskainfo navela je nekoliko savjeta građanima, kako da se zaštite na internetu, jer je potreban konstantan oprez. – Neke od stvari na koje se možete osloniti su SSL sistem (eng. Secure Sockets Layer) koji automatski prebacuje na tzv. „sigurne, kriptovane stranice“, zatim padlock – mali katanac ili ključ, čija se ikona nalazi ispred URL adrese. Potrebno je uvijek provjeriti preporuke za stranice za kupovinu na internetu ili se oslonite na preporuke vama poznatih ljudi, kao i provjeriti sve kontakt podatke koje nudi određena stranica ili određen prodavac na toj stranici (poslati mejl, pozvati broj telefona, potražiti ponuđenu adresu) – ističe Gnjatovićeva. Potom je potrebno obratiti pažnju na podatke koje traži ta internet trgovina, da li su im svi podaci koje traže neophodni, uvek treba izabrati jake šifre za profile na stranicama za kupovinu (karakteri brojeva, malih i velikih slova, znakovi), izbjegavati otvarati oglase, provjerite cijene dostave, svaki put kada prestanete s kupovinom odjavite se sa svog profila i redovno provjeravajte stanje na računima i izvještaje s računa.

SAVJETI

 


Povezane vijesti

Laktašanin i Gradiščanin osumnjičeni da su Trebinjca prevarili za 140.000 KM

eTrebinje

Falsifikovan potpis umrle osobe kao podrška kandidature na izborima

eTrebinje

“Vidovita Stefana” preko Vibera ojadila Prijedorčanku za 33.000 KM

eTrebinje

Trebinjac žrtva prevare na internetu: Pazite ako dobijete ove poruke

eTrebinje

PU Trebinje: Vidovita Vladimira prevarila Trebinjku za 14.800 KM

eTrebinje

Bilećanin uplatio 222 marke za bazen, pa ga nikad nije dobio

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više