eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Penzioner poklanja novčanu pomoć Vladi da ojača budžet: Da li je najstarijoj populaciji prekipjelo

Izvor: srpskainfo.com

Fotografija: srpskainfo.com


Banjalučanin Branislav Trubajić (72), penzioner i borac prve kategorije, poručio je juče vlastima Srpske da se odriče najavljene jednokratne pomoći za prvomajske praznike, jer mu je dosta politizacije penzionera i boraca.

Reagujući na prekjučerašnju najavu lidera SNSD Milorada Dodika da će penzioneri koji primaju penziju manju od 415 KM dobiti pred praznike pomoć od 80 KM, a ostali penzioneri po 50 KM, Trubajić je upitao šta vlast želi postići s tim i da li misle da će time riješiti probleme penzionera ili boraca.

Trubajić ističe da umjesto jednokratne pomoći trebaju trajno riješiti probleme koji godinama muče ove dvije kategorije stanovnika.

– Dosta mi je više petljanije predstavnika naše vlasti. Kao borac prve kategorije prije 12 godina sam imao penziju 485 KM. Lider SNSD Milorad Dodik, koji je u to vrijeme bio premijer, smanjio je penzije borcima, pa sam umjesto 485 KM počeo dobijati 360 KM mjesečno. Kasnije se penzija počela pomalo povećavati i danas je 460 KM, dakle i dalje ispod 485 KM koliko sam imao prije 12 godina. Tako je meni faktički u posljednjih 12 godina ukradeno 20.000 KM – pojašnjava Trubajić za Srpskainfo.

“Ne daju već posuđuju”

Dodaje da bi po toj računici sada trebao da dobije 50 KM jednokratne pomoći za prvomajske praznike.

Trubajić ističe da treba jasno reći građanima da će oni tu najavljenu pomoć da vraćaju iz svog džepa kao poreski obveznici, te da to nije pomoć već pozajmica.

– Dižu se silni krediti i sad se kao nama penzionerima i borcima daje pomoć za praznike. Ne daju to oni nama već nam posuđuju, a mi ćemo to vratiti kao poreski obveznici. Ogorčen sam činjenicom da se penzioneri i borci uvijek koriste u političke svrhe. U februaru su se hvalili povećanjem penzija. Zašto ne kažu koliko je to povećanje bilo? Evo, ja ću reći. Penzija mi je povećana za 12 KM, taman dovoljno da mogu kupiti tri kutije uvinog čaja – ogorčen je Trubajić.

Poruka Viškoviću

Dodaje da je stoga odlučio da se odrekne najavljene pomoći od 50 KM u korist Vlade Republike Srpske kako bi mogla da „jača budžet“.

– Poklanjam to povećanje premijeru, pa neka uspostavi liniju od Milića do Banjaluke kako bi jadni studenti mogli dolaziti direktno autobusom ovamo, a ne da moraju putovati preko Bijeljine – poručio je Trubajić, koji je samo jedan od građana koji su juče zvali našu redakciju vezano za najavljenu jednokratnu pomoć penzionerima i borcima.

Podsjećamo, Dodik je, osim jednokratne pomoći penzionerima, najavio da će pomoć dobiti i demobilisani borci Vojske Republike Srpske.

– Borci od prve do pete kategorije, koji imaju primanja manja od 500 KM, dobiće po 100 maraka pomoći. Tih 100 KM će dobiti samo oni koji se prijave na konkurs Vlade RS – istakao je Dodik.

Ispostavilo se, međutim, da pomoć, ipak, neće dobiti svi demobilisani borci već samo oni koji su socijalno ugroženi.

Javni poziv

Predsjednik BORS Milomir Savčić pojašnjava da će pomoć dobiti demobilisani nezaposleni borci u stanju socijalne potrebe.

– U uslovima javnog poziva navedeni su i drugi kriterijumi koji se trebaju ispuniti. Da je mlađi od 60 godina, da nema redovna mjesečna primanja, i da, ukoliko živi s porodicom, njihova ukupna mjesečna primanja ne prelaze 207 KM i slično. Taj javni poziv nije raspisan u nedjelju, već 2. aprila, i traje do 5. maja – pojašnjava Savčić.

Navodi da je cilj javnog poziva da se utvrdi tačan broj osoba iz boračke populacije koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i koje su nezaposlene.

Bez obzira što javni poziv završava tek 5. maja Savčić pojašnjava da će oni koji ranije podnesu zahtjev dobiti jednokratnu pomoć odmah.

– Donijeli smo instrukciju i uputili lokalnim zajednicama koje formiraju komisije i primaju zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć. Naveli smo im da čim obrade zahtjev i daju pozitivno mišljenje šalju to ka Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite kako bi ono odmah postupilo po njemu i na račun podnosioca zahtjeva uplatilo jednokratnu pomoć – kaže Savčić.

 


Povezane vijesti

Zašto 17 godina nema Hercegovaca u Vladi Srpske?

eTrebinje

Odluku o najnižoj plati donijeće Vlada

eTrebinje

Vlada izabrala najskuplju ponudu za izgradnju bolnice u Trebinju!

eTrebinje

Cvijanović: Vladu će činiti stručnjaci, biće i kadrovskih osvježenja

eTrebinje

Usvojen prijedlog Temeljnog ugovora, pada li Vlada Crne Gore?

eTrebinje

Državnom prvaku u biciklizmu od Grada Trebinja profesionalno biciklo od 8.000 evra

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više