eTrebinje
Zdravlje

Šta uraditi kada nikotin zagospodari mozgom?

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Zašto je teško prestati pušiti? Magije nema, ima samo hemije sadržane u duvanskim proizvodima, odnosno nikotina koji djeluje na mozak svakog pušača kao droga koja vrlo brzo izaziva zavisnost.

Na ovo su, povodom Svjetskog dana nepušača, ukazali iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, naglasivši da ne postoji nijedan tako pouzdano argumentovan, te naučno i stručno dokazan oblik svjesnog uništavanja zdravlja, kao što je konzumacija duvanskih proizvoda.

– To, s jedne strane, ubija pušače, a s druge strane izlaže riziku po zdravlje sve druge koji borave u njegovoj okolini, posebno u zatvorenim prostorima izloženim duvanskom dimu od strane drugih pušača – saopštili su iz ovog zavoda.

Objašnjavaju da je naučno dokazano da djelovanje nikotina na mozak podiže nivo određenih supstanci koje zovu hormon sreće ili nagrade –  smanjuju stres, redukuju napetost, utiču na raspoloženje, ali kratkotrajno…

Mozak se brzo navikne i za isti efekat stalno traži sve veći broj cigareta ili drugih vrsta duvanskih proizvoda i na taj način nastaje ovisnik. Tu više nema slobode, mozgom upravlja  nikotin.

Može li se prestati pušiti?

Mnogo je razloga zašto ljudi  kažu da se ne mogu odreći pušenja. Neki  nikada nisu ni probali niti imaju motiva, drugi su probali nisu uspjeli i predali se, ili nisu imali podršku. A vrijeme prolazi i sa svakom cigaretom ili drugim duvanskim proizvodom bliži su srčanom ili moždanom udaru, oštećenju pluća ili raku pluća, od čega i dalje umire najveći broj odraslih građana u Federaciji BiH. Neki pušači to urade lako,  nekima ide teže i iz više puta, ali je moguće, ako se čvrsto želi.

– Naš zadatak ispred javnog zdravstva je da građanima kontinuirano pružamo informacije i podršku, ali na pušačima je da urade dvije stvari. Prva je da pokušaju prestati pušiti i da, ako ne mogu ili ne žele prestati, to ograniče na nivo njihove lične odgovornosti,  pri čemu njihova navika, odnosno bolest ovisnosti, ne smije ići na štetu zdravlja drugih ljudi – naglašavaju u ZZJZ.

Postoji li recept za prestanak pušenja?

Prestati se može samo ako to dovoljno jako želite, imate jaku volju i snažan motiv. Nekome je to zdravlje, nekome novac, nekome imperativ kojeg nameće radno mjesto ili neki drugi razlog. Ali, okidač je u nama i u našoj glavi – odluka!

– Znaci apstinencijalnih kriza su vrlo individualani. Tu imamo problem socijalne zavisnosti, kada rituale koji djeluju kao okidači treba zamijeniti novim aktivnostima. Tu je i psihička zavisnost u smislu da cigareta neće riješiti problem samo ga povećati i, konačno, metabolička zavisnost kada mozak postaje „gladan“ za nikotinom, traži neki drugi oblik nagrade. Za ublažavanje simptoma apstinencije tokom prekida pušenja mogu se po potrebi koristiti  određena sredstva nikotin zamjenske terapije u obliku tableta, inhalatora, žvaka ili flastera, uz obavezan savjet zdravstvenih radnika – objašnjavaju stručnjaci.

Takođe, preporučuje se izbjegavanje okidača kao što su boravak u zadimljenim prostorima među pušačima i preraspodjela slobodnog vremena i navika, zdrava ishrana, novi hobi, kretanje, fizička aktivnost, čitanje, okupiranje novim sadržajima, te okruženost ljudima koji podržavaju odluku pušača da prestane sa pušenjem.

– Prestati sa pušenjem nije lako, ali je moguće i donosi samo dobro životu i zdravlju – poručuju iz ZZJZ.


Povezane vijesti

Tužba zbog igrice Fortnajt: Stvara zavisnost kao kokain

eTrebinje

Crnogorci zabranili pušenje u zatvorenim prostorijama, kakav je stav Srpske?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više