eTrebinje
Najnovije Hercegovina Ostali sportovi Sport

Na treninge putuje 30 kilometara: Ljubavlju prema atletici mlada Bilećanka ruši sve prepreke pred sobom

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info

Fotografija: Dubravka Čolović, Srpska info


Mlada atletičarka iz Bileće, Glorija Kureš (18), samo godinu dana koliko redovno trenira ovaj sport osvojila je atletsku scenu u BiH.

U Atletski klub Leotar došla je prošle godine, a njene vitrine već krase zlatne medalje. Pošto nema altetski klub u svom mjestu, ova vrijedna djevojka dolazi na treninge u 30-ak kilometara udaljeno Trebinje, a za prevoz se snalazi.

Glorija je do sada ponijela titilu juniorskog prvaka RS u trci na 1.500 metara, te juniorskog prvaka BiH u trkama na 1.500 i 800 metara. Puno ne zaostaje ni za starijim atletičarima, pa je na seniorskim prvenstvima osvojila dva druga mjesta na istim dužinama.

Evropska scena

Kao član reprezentacije BiH, u junu ove godine osvojila je peto mjesto na 1.500 metara na Trećoj ligi evropskih atletskih timova u Limosolu, na Kipru. Ovo je bio i njen premijerni nastup na evropskoj sceni, a, kako kaže, dala je svoj maksimun i samo malo neiskustva doprinijelo je da plasman ne bude bolji.

– Atletiku treniram od prošle godine. Od malena volim da trčim. Kao mala sam obožavala da učestvujem u vidovdanskim uličnim trkama u Bileći. O atletici sam počela razmišljati u devetom razredu osnovne škole, kada sam prvi put učestovala na regionalnom takmičenju osnovnih škola i zauzela prvo mjesto. Plasirala sam se tada na republičko takmičenje, gdje sam bila četvrta. Malo mi je nedostajalo da osvojim medalju, što me je i motivisalo da počnem trenirati ovaj sport – sjeća se Glorija.

Ova mlada atletičarka nastavila je da trči i nakon polaska u srednju školu, a da se učlani u klub predložio joj je njen profesor fizičkog vaspitanja.

– Sama sam trčala, gledala sam neke treninge na internetu.  Moj profesor Miroslav Perućica je to primjetio i predložio roditeljima da se učlanim u klub kako bih mogla da se takmičim. U Bileći nemamo atletski klub, pa sam došla u trebinjski Leotar – navodi ona.

Putovanje

Na treninge u Trebinje, u ljetnom periodu, dolazi uglavnom tri puta sedmično, a ni visoke temperature vazduha, niti snalaženje za prevoz, nisu je pokolebale da i dalje napreduje na atletskim stazama.

– Sve se može postići kada postoji ljubav prema nečemu i tada ništa nije teško. Dok traje nastava u školi dolazila sam samo vikendom. Radnim danima sam, u dogovoru sa svojim trenerom, treninge radila sama u Bileći. Nije jednostavno, ali kad se nešto želi, može se organizovati – kaže ova mlada atletičarka za Srpskainfo.

Za razliku od onih koji imaju klub u svom mjestu, Glorijin trening traje i po nekoliko sati, kada se uzme u obzir putovanje iz Bileće u Trebinje.

DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Snalazim se za put, nađem prevoz iz Bileće, a kući se, uglavnom, vraćam autostopom – ističe ona.

Studije

Od atletike, kaže ne odustaje; cilj joj je da popravi svoje vrijeme u trkama na 1.500 i 800 metara, a posebno je zadovoljna što se okušala na evropskom takmičenju.

– To je bilo veliko isustvo za mene. Osjetila sam draž nastupa na velikoj atletskoj sceni i sada imam još veći motiv za naporan rad i dalje napredovanje – priča ova mlada atletičarka.

Glorija je od septembra maturant bilećke gimnazije, ali altetiku neće zapostaviti.

– Planiram da studiram, razmišljala sam da to bude fakultet za marketing. Ne bih upisivala neki fakultet vezan za sport, ali atletiku ću nastaviti da treniram, bez obzira na studije – najavljuje ona.

Glorija se ovih vrelih julskih dana na stadionu „Police“ u Trebinju sprema za novo juniorsko republičko prvenstvo, koje je planirano u septembru.

Glorija Kureš je odličan učenik u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“ u Bileći, koji nosi ime po bratu Glorijinog djeda. Zavšila je treći razred gimnazije, a pored uspjeha na altetskim stazama, imala je i zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike i na likovnim konkursima.

Kao učenica završnog razreda osnovne škole dobila je prvu nagradu na literarnom konkursu Crvenog krsta RS, sa radom „Dijeli s drugima ono što te čini srećnim“. Glorija kaže da ima dosta altetičara kojima se divi, ali nema nijednog koji joj je idol.

– Zaista im se divim i svaka im čast na uspjehu. Međutim, ja sam Glorija Kureš, želim to i da ostanem i da svojim radom i trudom postignem rezultate – kaže samouvjereno ova mlada djevojka.


Povezane vijesti

Sedam medalja za atletičare „Leotar“ na mitingu u Čitluku

eTrebinje

Povodom Dana srpskog jedinstva: Trebinje domaćin SVESRPSKOG ATLETSKOG KUPA

eTrebinje

Markov šampionski let

eTrebinje

Srna i Vasja se okitili medaljama na Prvenstvu BiH u atletici

eTrebinje

Šuković na Evropskom prvenstvu

eTrebinje

4. mjesto za Šukovića u Sofiji

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više