eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Povećani krediti građana kod MKO: Muka tjera ljude u skupa zaduženja

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Zaduženje građana kod mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj povećano je u prva tri mjeseca uprkos tome što su prosječne efektivne kamatne stope oko 20 odsto.

Po podacima Agencije za bankarstvo RS, krediti građanima su na kraju prvog kvartala veći za oko 2,85 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine i iznose ukupno oko 35,7 miliona maraka.

Uslovi za kredit kod MKO u odnosu na banke su mnogo jednostavniji i uglavnom nije potrebna potvrda o radnom statusu.

U ukupnim kreditima MKO i dalje su najviše zastupljeni krediti plasirani za ostale namjene (krediti za penzionere, finansiranje opšte potrošnje fizičkih lica, gotovinski nenamjenski krediti, robni krediti i slično) sa učešćem u ukupnim kreditima od 52 odsto s rastom po stopi od četiri odsto.

Krediti za finansiranje poljoprivrede učestvuju sa 26 odsto u ukupnim kreditima i veći su za jedan odsto, dok krediti za finansiranje uslužnih djelatnosti učestvuju sa 13 odsto u ukupnim kreditima i veći su za jedan odsto. Takođe, evidentno je smanjenje finansiranja stambenih potreba građana za jedan odsto (četiri odsto ukupnih kredita) i trgovine (tri odsto ukupnih kredita), dok je finansiranje proizvodnje (dva odsto ukupnih kredita) na približno istom nivou kao i krajem 2020. godine.

Prema ročnoj strukturi kredita, dominantno je učešće dugoročnih kredita, koji čine 89,9 odsto ukupnih kredita i iznose 321,3 miliona КM, te su veći za tri odsto ili za 8,7 miliona КM u odnosu na stanje krajem 2020. godine.

Osnovna djelatnost MКO je plasiranje mikrokredita, uglavnom građanima i samostalnim preduzetnicima, kao ciljanoj grupi korisnika mikrokredita (98 odsto kreditnog portfolija MКO).

Prosječna efektivna kamatna stopa na ukupne kredite MKO iz Republike Srpske u prvom kvartalu veća je za 3,31 procentnih poena u odnosu na prosječnu EКS 2020. godine. – Došlo je do značajnijeg povećanja prosječne EКS na ukupne kratkoročne kredite, i to za 14,96 procentnih poena u odnosu na prosjek 2020. – ističu u Agenciji za bankarstvo RS.

ZNAČAJNO POVEĆANJE

Povezane vijesti

Skaču kamate i na depozite i na kredite u bh. bankama

eTrebinje

Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH

eTrebinje

Hoće li doći do rasta kamatnih stopa u BiH?

eTrebinje

MKO zaradile 19,4 miliona KM podižući kamate do čak 91 odsto

eTrebinje

Američke kamate tresu i Balkan

eTrebinje

Krediti će poskupjeti i prije nego što smo mislili; svijet počeo neočekivano da diže kamate

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više